Beginnersfouten in het voetbal

Beginnersfouten. In de week dat hij geroemd werd voor het op orde brengen van Feyenoords financiële huishouding blufte penningmeester Jorien van den Herik de Rotterdamse club een miljoen armer.

Vorige week onderhandelde hij - voor het eerst zonder tussenkomst van een adviesbureau - met een televisiestation over de uitzendrechten van de wedstrijd Feyenoord-AS Monaco. Hij zette meteen hoog in: tien miljoen Franse francs, 3,4 miljoen gulden. Bijna evenveel als de NOS aan rechten betaalde voor de hele Olympische Winterspelen.

De Feyenoord-penningmeester bleek “uit de markt” informatie te hebben gekregen over de hoge advertentie-inkomsten die TF1 zou hebben rondom dit duel. De NOS waarschuwde hem nog dat hij zijn hand overspeelde. Maar hoewel de eerste eis werd bijgesteld kwamen partijen niet tot overeenstemming. Voor het eerst in de geschiedenis werd een internationale ontmoeting van een Franse club om financiële redenen niet uitgezonden op de televisie. Franse kranten spraken van “Télé-chantage”, de NOS spoedde zich om TF1 duidelijk te maken niets met deze affaire van doen te hebben en vreest dat er een trend is gezet die in televisieland niemand toejuicht.

Beginnersfouten. Het huidige bestuur van Ajax maakte - in functie - nooit eerder mee dat de club een Europa-Cupfinale behaalde. Er staan grote belangen op het spel, ook financieel. De club die een jaar uitgesloten is geweest van Europees voetbal wegens wangedrag van de aanhang weet de belangstelling van de veiligheidsfunctionarissen van de Europese voetbalbond UEFA extra op zich gericht.

Om te voorkomen dat er voor het tweede finaleduel in de strijd om de UEFA-Cup te veel kaarten op de zwarte, oncontroleerbare, markt terecht zouden komen besloot Ajax het contingent dat beschikbaar is voor de vrije verkoop niet via de voorverkoop-adressen te laten lopen, maar zaterdag bij de kassa's van het stadion aan te bieden. Maximaal vijf per persoon. Het werd een voorspelbare chaos, zoals vier jaar geleden de kaartverkoop voor het EK in Duitsland in Zeist in een slagveld ontaardde. Nu raakten twaalf fans licht gewond. Ajax-voorzitter Michael van Praag verontschuldigde zich met de mededeling dat dit voor het bestuur “de eerste keer was en men een dergelijke stormloop niet had voorzien.” Volgende keer zal er eerst overlegd worden. Beginnersfouten.