Amsterdamse politie bevrijdt vijftien gijzelaars uit winkel

AMSTERDAM, 21 APRIL. Politie en justitie hebben vanochtend een einde gemaakt aan een gijzeling in een supermarkt in Amsterdam-Noord. De drie Engelstalige mannen die de gijzeling uitvoerden, werden gearresteerd, nadat zij zich hadden overgegeven. Onder de vijftien gegijzelde personeelsleden van de winkel vielen geen gewonden.

De gijzeling volgde op een overval op de supermarkt C1000 aan het winkelcentrum Buikslotermeerplein. Rond tien voor zeven kreeg de politie de melding dat er een gijzeling aan de gang was. De overval was ongeveer een uur daarvoor begonnen. Op dat moment was het personeel bezig met het vullen van de vakken. Al vrij snel gingen de drie overvallers over tot het gijzelen van personeelsleden.

De politie voerde telefonisch en per megafoon onderhandelingen. De overvallers eisten een auto en later ook een advocaat. Hoewel de politie niet op de eisen inging, werden in de loop van de ochtend al zeven gegijzelden vrijgelaten. De gijzeling eindigde om tien voor half tien, nadat de overvallers hun wapens hadden weggegooid. Bij de actie werden enkele honderden manschappen ingezet, waaronder een arrestatieteam. De overvaller waren in het bezit van twee vuistvuurwapens. De identiteit van de mannen was vanochtend nog niet vastgesteld. Volgens een woordvoerder van de politie bleven de gijzelaars ongedeerd, omdat de politie inspeelde op onenigheid tussen de overvallers.

Nog voor dat de winkels opengingen, werd het grootste deel van het winkelcentrum afgezet. Niettemin konden bewoners van de omliggende flats aan de achterzijde van de supermarkt en de aldaar aanwezige belangstellenden de onderhandelingen nauwgezet volgen. Een man kuiert op zijn gemak onder de rood-wit gestreepte linten door richting onderhandelaars, recht in het schotsveld van de overvallers. “Ik wil alleen maar even een pakje sigaretten kopen”, klinkt het verongelijkt als hij - inmiddels een aardig eind op weg - door een woedende politieman wordt teruggestuurd. Even later gaat de deur aan de achterzijde van de C1000 open en verschijnen twee van de overvallers. “Get them away”, brult een van hen, een dertiger met kort haar en een plat Brits accent. Het is niet duidelijk of hij het legertje met machinegeweren bewapende manschappen van het arrestatieteam bedoelt of het toegestroomde publiek dat al dan niet in ochtendjas in het fletse ochtendzonnetje de gang van zaken volgt. Op de aanpalende binnenplaats brengen ouders hun kinderen naar de kleuterschool.

De onderhandelingen komen na negen uur in een beslissend stadium. De onderhandelaar van de politie laat weten dat de gegijzelden een voor een vrijgelaten moeten worden.

De woordvoerder van de overvallers verschijnt, een pistool in de hand. Op van de zenuwen speurt hij naar boven of er wellicht belagers op het dak van de supermarkt staan. “Naar buiten komen, de handen in de nek”, luidt de opdracht die hij per megafoon krijgt. De overvaller gooit zijn wapen weg, dat met een kletterend geluid op de straat valt. De drie overvallers worden gescheiden afgevoerd. De personeelsleden van de supermarkt die nog vast zaten, worden naar het nabijgelegen politiebureau gebracht. Daar staan medewerkers van het Stichting Slachtofferhulp en gewaarschuwde familieleden klaar voor de opvang.