Aanslag met gif op Solzjenitsyn

MOSKOU, 21 APRIL. KGB-agenten hebben in augustus 1971 een poging gedaan de dissidente schrijver Aleksandr Solzjenitsyn te vermoorden.

Dat hebben de bladen Izvestia en Soversjenno Sekretno dit weekeinde gemeld. Volgens de Izvestia werd bij de aanslag een gif gebruikt dat zeven jaar later bij een aanslag in Londen de Bulgaarse schrijver, balling en dissident Georgi Markov het leven kostte. Volgens de journalist Dmitri Lichanov, die zich baseerde op ooggetuigenverklaringen en de memoires van een KGB-generaal, Boris Ivanov, werd de aanslag gepleegd in Rostov aan de Don. Solzjenitsyn werd daar door twee KGB-agenten gevolgd toen hij een winkel betrad. In een brief aan Soversjenno Sekretno schreef Solzjenitsyn dat hij kort na het incident ernstige brandwonden begon te vertonen waarvan de herkomst nooit duidelijk is geworden. (AP)