Turnhistorie Elvira Becks met plaats in finale op WK

PARIJS, 18 APRIL. Nijmeegse Elvira Becks heeft zich geplaatst voor de sprongfinale van het wereldkampioenschap turnen die vanmiddag in het sportpaleis Bercy zal plaats hebben. De 15-jarige turnster, die woensdag van het NOC te horen kreeg dat zij genomineerd is voor de Zomerspelen van Barcelona, liet gisteravond om 20.30 uur in haar tweede sprongpoging 9.850 noteren. Ruim een minuut eerder had haar eerste sprongpoging (beide keren voerde zij de Joertsjenko-techniek gestrekt met hele schroef uit) 9.825 opgeleverd. Nooit eerder had een Nederlandse turnster zo hoog gescoord in een mondiaal toernooi.

Becks, die na de Française Legros moest optreden in de halve finale van zeventien deelneemsters, bleef lang het klassement leiden. De Duitse Weller, de Israelische Borian, de Canadese Umeh, de Hongaarse Molnar en Amerikaanse Dawes bleven allen een fractie onder Becks. Pas de achtste halve finaliste Henrietta Onodi uit Hongarije scoorde hoger: 9.900. Nog negen turnsters moesten daarna springen en het aftellen kon beginnen. De Tsjechische Kinclova was de eerste die de finalekansen van Becks deed toenemen. Kinclova scoorde 9.800 en Becks was verzekerd van een negende plek. Voor de acht beschikbare finaleplaatsen moest dus nog een deelneemster onder Becks blijven. Het was de voorlaatste halve finalist Ludmila Prince uit Letland die met 9.737 de gekoesterde finale- plaats van Elvira Becks zeker stelde.

Vanmiddag de finale dus met een Nederlandse bij de beste negen van de wereld want buiten de acht geplaatste turnsters wordt de heersende wereldkampioene van Indianapolis 1991, de Roemeense Lavinia Milosovice, rechtstreeks toegevoegd. Tijdens de finale moeten twee verschillende sprongtechnieken een keer worden uitgevoerd. Becks heeft nu een probleem, want op dit moment heeft de Nijmeegse als tweede sprong alleen de gestrekte Tsukahara beschikbaar. Deze sprongtechniek heeft slechts een maximale waarde van 9.700, terwijl haar andere sprongtechniek vanaf tien punten gewaardeerd wordt.

Het bereiken van de WK-finale is historie voor het Nederlandse turnen en kwam voor Becks en trainer Gert Jan Nieuwstad als grote verrassing. Tot nu toe was de training steeds gericht op de meerkamp omdat in Barcelona zowel met verplichte- als keuze-oefeningen op vier toestellen gepresteerd moet worden. Nu de WK-finale bereikt is, heeft Becks met overtuiging aangetoond over Olympisch niveau te beschikken. Haar Olympische nominatie na de succesvolle keuzevierkamp eind maart in Moskou (38.350) heeft in Parijs een onverwachts snelle bestendiging gekregen.

    • Hans van Zetten