Rotterdam is 30 april "deinende oranjezee'

ROTTERDAM, 18 APRIL. Achtduizend oranje stofdoeken om mee te zwaaien, vijfduizend sinas-ijsjes om op eten. Op Koninginnedag 1992 is Rotterdam omgetoverd in een deinende oranjezee. Zo wil de gemeente het. Bijna tachtig bedrijven en instellingen die langs de koninklijke route liggen hebben toegezegd hun panden te versieren.

Hotels, banken en andere reuzen aan Coolsingel en Weena kleden zich aan met oranje strikken, draperieën, ballonnen en gouden kronen: van C&A tot ABN Amro, van de GGD tot de Robeco Groep. De fontein op het Hofplein zal voor de gelegenheid oranje water spuiten, milieuvriendelijk en drinkbaar. Gepavoiseerde schepen brengen bij de Willemsbrug een groet vanaf het water. Medewerkers van de Spoorwegen delen, onder het met twee kronen getooide dak van het Centraal Station, oranjespeldjes uit. Omdat de politie de vreugde niet wil verstoren, worden auto's die niet op tijd van het Weena zijn verwijderd, gratis weggesleept. “Het moet een feest worden”, vindt burgemeester Peper.

Koningin Beatrix legt op 30 april, samen met tien andere leden van het koninklijk huis, een afstand van 36 kilometer af in de Maasstad. De koninklijke bus, waarin ook prins Claus zal plaatsnemen, wordt om even voor tien uur in de deelgemeente Overschie opgewacht door de commissaris van de koningin in Zuid-Holland, Patijn en burgemeester Peper. Overschie heeft het programma een historische tint gegeven door oude vaar- en voertuigen aan de ogen van de bezoekers voorbij te laten trekken.

In de Afrikaanderwijk is de koninklijke familie getuige van het kinder- feest "Oranjepret'. Omdat de 54 procent van de wijkbewoners allochtoon is, zullen de kinderen bij aankomst van de koningin een variant van het Vader Jacob aanheffen in het Marokkaans, Surinaams, Turks en Nederlands.

Het gezelschap wordt ten slotte naar de Coolsingel geleid, waar voor het postkantoor - en als het regent in de hal - koningin en prinsen hun eigen portretten beoordelen, geschilderd en geboetseerd door schoolkind- eren en 45 Rotterdamse kunstenaars. Na een toespraak van burgemeester Peper sluit de familie het bezoek om half twee af op het balkon van het stadhuis.

    • Rob Schoof