Rendement VNU loopt steeds verder achter bij Wolters en Elsevier; Financiering overnames doorslaggevend voor ontwikkeling resultaat grote uitgevers

ROTTERDAM, 18 APRIL. Uitgeven lijkt makkelijk: abonnees betalen vooraf en blijven in laagconjuctuur trouw. Elsevier en Wolters Kluwer publiceerden in de afgelopen twee weken weer cijfers over hun aanhoudende onstuimige groei. De qua omzet grootste Nederlandse uitgever VNU toonde echter dat uitgeven minder gemakkelijk is dan Elsevier en Wolters Kluwer doen vermoeden.

Pierre Marion, begin jaren tachtig korte tijd directeur van de DGSE, heeft vorig jaar een boekje open gedaan over de missers van deze geheime dienst en verteld hoe de Fransen in de Verenigde Staten industriële spionage bedrijven. Onder geheim agenten wordt zoiets met verachting afgedaan als "nestbevuiling' en Marion wordt afgeschilderd als een man met een labiel karakter. De vorige Britse premier Margaret Thatcher trachtte met hulp van advocaten de publikatie van de bestseller Spy Catcher van de voormalige MI5-spion Peter Wright te voorkomen.