"Proces Libiërs in VS of Schotland mogelijk'

TRIPOLI/LONDEN, 18 APRIL. De twee Libiërs die door het Westen zijn beschuldigd van het plaatsen van een bom die eind 1988 een Amerikaans verkeersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie opblies, zijn onder bepaalde voorwaarden bereid terecht te staan in de Verenigde Staten of in Schotland, zo heeft een van hun advocaten gisteren in de Libische hoofdstad Tripoli gezegd.

De twee eisen wel “keiharde” garanties dat hun proces eerlijk zal zijn en op die voorwaarde kan hun proces overal ter wereld plaatshebben, aldus advocaat Ibrahim Lagwell, die er aan toevoegde dat de publiciteit in de Verenigde Staten het vrijwel onmogelijk zou maken in dat land een onbevooroordeelde jury te vinden.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei in een reactie de uitspraken van Lagwell te hebben vernomen, maar officieel is niets van Tripoli vernomen. De Londense advocaat Stephen Mitchell, die de twee Libiërs eveneens als cliënten heeft, zei dat uitlevering aan Schotland uitgesloten is. “De nadruk op de bereidheid van de twee beschuldigden om naar de VS of naar Groot-Brittannië te gaan is overdreven”, aldus Mitchell.

Libië is door de lucht onbereikbaar geworden sinds afgelopen woensdag internationale sancties van kracht werden omdat het land weigert te voldoen aan een VN-resolutie waarin onder andere uitlevering van de twee mannen wordt geëist aan Groot-Brittannië of de VS.

Intussen heeft de Egyptische regering tegen de Libische leider Gaddafi gezegd dat hij welkom is in Kairo voor een gesprek over “het probleem van de twee Lockerbie-verdachten”. (AP, AFP, Reuter)