Overleg tussen FNV en Paktank weer muurvast

ROTTERDAM, 18 APRIL. De Vervoersbond FNV en de directie van het Rotterdamse olie-opslagbedrijf Paktank hebben gisteren geen overeenstemming bereikt over een betere CAO. De partijen zijn na ruim negen uur uit elkaar gegaan zonder dat enig resultaat was geboekt. Dat heeft FNV-bestuurder K. Marges na afloop van de gesprekken meegedeeld.

Daardoor is het CAO-conflict bij Paktank opnieuw muurvast komen te zitten. De avondploegen van het bedrijf hebben als reactie het werk neergelegd op alle drie de lokaties. In totaal gaat het om dertig stakers.

De FNV was gisteren met Paktank om tafel gaan zitten nadat de directie te kennen had gegeven te willen praten over het akkoord dat gisterochtend was bereikt bij een ander olie-opslagbedrijf in de Rotterdamse haven, Panocean. Maar volgens Marges bleek tijdens de gesprekken dat de directie van Paktank weinig wisselgeld had meegebracht. “Ik ben zeer teleurgesteld. Paktank kwam ons niet meer tegemoet dan enkele tienden van procenten en wat onbeduidender immateriële punten. Na de uitnodiging had ik meer verwacht”.

Volgens een verklaring van Paktank heeft de directie van het bedrijf zich tijdens de gesprekken bereid getoond om haar laatste bod aan de bonden zodanig aan te passen dat deze “minimaal gelijk en meestal hoger” zijn dan het bereikte principe-akkoord tussen FNV en Panocean.

Behalve bij Paktank wordt ook bij olie-opslagbedrijf Matex gestaakt. Op twee lokaties ligt het werk stil. Ook bij dit bedrijf kunnen directie en FNV het niet eens worden over een nieuwe CAO. Met de Vervoersbond CNV hebben beide bedrijven wel een principe-overeenkomst afgesloten die voorziet in een initiële loonsverhoging van tweemaal 2 procent in een tweejarige CAO.

De acties treffen opnieuw het chemisch bedrijf Arco, dat via een pijpleiding grondstoffen krijgt aangevoerd van Paktank. Deze leiding is door de actievoerders opnieuw afgesloten. Volgens FNV-bestuurder Marges is dat nodig om veiligheidsredenen. Het is geen opzet dat Arco getroffen wordt. De directie van Arco heeft gisteren per fax juridische stappen tegen de Vervoersbond in het vooruitzicht gesteld als de pijp opnieuw dicht zou gaan.