Oorlog neemt nog in intensiteit toe; Serviërs bezetten stad in Oost-Bosnië

SARAJEVO, 18 APRIL. Servische eenheden hebben gisteren de Oostbosnische stad Foca ingenomen, terwijl op andere plaatsen in Bosnië-Herzegovina heftig werd gevochten.

De oorlog in deze voormalige Joegoslavische deelrepubliek lijkt nog dagelijks in intensiteit toe te nemen. Lokale media maakten melding van oorlogshandelingen in Derventa, Bosanski Samac, Bosanski Brod, Mostar en Kupres. Foca, waarvan de inname bekendgemaakt werd door de voornaamste Servische partij in Bosnië, de SDS, is de vijfde stad in deze streek die in handen valt van Servische eenheden en het Joegoslavische leger. Eerder vielen Zvornik, Bijelina, Visegrad en Loznica. De voornaamste moslim-partij, de SDA, meldde gisteren de moord op dertig moslim-dorpelingen nabij Bosanski Brod.

Al deze gegevens zijn niet uit onafhankelijke bron bevestigd, omdat de Servische vrijwilligers het strijdtoneel over het algemeen afsluiten voor journalisten. Een van de weinige tv-ploegen die gisteren tot nabij Foca kon doordringen, filmde vanaf enige afstand grote branden in deze stad.

Ook hulporganisaties als het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR), Artsen zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruis worden niet tot Oost-Bosnië toegelaten. In het gebied zijn vermoedelijk tienduizenden vluchtelingen onderweg.

Nabij Tuzla zijn gisteren vijf vrachtauto's met hulpgoederen van de UNHCR, waaronder voedsel, met lading en al door gewapende onbekenden gestolen, aldus buitenlandse hulpverleners. Een zesde truck van de organisatie werd door gewapende politieagenten tegengehouden. In de praktijk blijkt het voor alle humanitaire organisaties nu bijna onmogelijk om hulpgoederen naar Sarajevo of andere crisisgebieden te brengen.

De Servische regering heeft gisteren in een verklaring de Westerse media, vooral die in de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk, ervan beschuldigd de strijd van de Serviërs in Bosnië-Herzegovina consequent in een verkeerd daglicht te stellen. De klacht is kennelijk een antwoord op de krachtige veroordeling van het Servische optreden door de VS en landen van de Europese gemeenschap.

De speciale afgezant van de Verenigde Naties, Cyrus Vance, heeft gisteren na zijn bezoek aan de Kroatische hoofdstad Zagreb verklaard “niet optimistisch” te kunnen zijn over de ontwikkelingen in Bosnië-Herzegovina. Hij herhaalde dat er geen vredesmacht van de VN naar deze republiek zal worden gestuurd.

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo was het gisteren relatief rustig, nadat de gehele nacht luide explosies waren gehoord. De meeste daarvan waren kennelijk loze explosies, want de schade viel mee. Wel is het gebouw van de technische hogeschool ernstig beschadigd en één persoon gedood.

    • Raymond van den Boogaard