KLEURIGE VIS-CASSOULET

Van oorsprong is cassoulet een uit de Languedoc afkomstige stoofschotel op basis van witte bonen, vlees en kruiden.

De beroemde Franse kok en schrijver van kookboeken Prosper Montagné (1864-1948), die de eerste uitgave van de Gastronomische Larousse redigeerde, zei over dit gerecht: “Cassoulet is de god van de westerse keuken; een God in drie personen. De vader is de cassoulet van Castelnaudary, de zoon is die van Carcassonne en de Heilige Geest die van Toulouse”. De cassoulet van Castelnaudary bevat vooral varkensvlees. Aan die van Carcassonne wordt ook nog lamsvlees toegevoegd en in de cassoulet van Toulouse worden onder andere ook nog worstjes uit die plaats en confit de canard gestopt.

Het recept van vandaag is een eigenaardige cassoulet-variatie. Er gaan drie verschillende soorten bonen in en in plaats van vlees wordt er vis, die er klaargemaakt een beetje als vlees uitziet, bij gegeten.

4 moten verse tonijn van 200 gram per stuk

150 gram witte bonen

150 gram kidney beans

150 gram flageolets

2 sjalotjes

2 tenen knoflook

1 takje tijm

rozemarijn

olijfolie

zout, peper

Zet de gedroogde witte bonen een nacht te weken. De kidneybeans en flageolets komen uit blik en worden slechts met water afgespoeld en aan de met een takje tijm gaargekookte witte bonen toegevoegd.

Schep door deze gemengde bonen de uitgeperste tenen knoflook. Bak de fijngesnipperde sjalotjes in olijfolie zacht en glazig en roer ze eveneens door de bonen.

Grill de met olijfolie ingesmeerde en met rozemarijn bestrooide tonijnmoten aan beide kanten tot ze gaar zijn. Hoe lang dit duurt hangt af van de dikte van de moten. Als de tonijn klaar is ziet hij eruit als een karbonade.

Rangschik de gekleurde bonen om de vis. Geef bij dit gerecht een tomatensalade.

    • Anne Scheepmaker