Foto: DEN HELDER - Dit najaar zal de Koninklijke ...

Foto: DEN HELDER - Dit najaar zal de Koninklijke Marine de enkele jaren geleden uit de vaart genomen onderzeeër Tonijn openstellen voor het publiek.

Deze boot uit de Potvisklasse wordt onderdeel van de collectie van het Marine Museum in Den Helder. De marine koos voor de 27 jaar geleden in gebruik genomen Tonijn, omdat de 79 meter lange onderzeeër een uniek Nederlands ontwerp is. De romp van de Tonijn bestaat uit drie cilinders; twee daarvan liggen naast elkaar en de derde rust daar bovenop. Voorlopig zal alleen die bovenste buis voor het publiek toegan- kelijk zijn. Daarin bevinden zich het commandocentrum en woonruimten van de bemanning. De marine zal het interieur zoveel mogelijk authentiek laten, maar "geheime' instrumenten verwijderen. (Foto Walter Herfst)