Ex-wethouder Nyqvist voorzitter Den Haag

DEN HAAG, 18 APRIL. Mr. C.J. (Chris) Nyqvist wordt de nieuwe voorzitter van FC Den Haag. Hij volgt na de laatste competitiewedstrijd, tegen VVV, Henk Werkhoven op die eerder dit jaar zijn bestuur demissionair verklaarde. De oud-wethouder krijgt in het nieuwe zesmans-bestuur gezelschap van ir. Henk van den Berg, Ton Smit, Woody Louwerens, drs. Jerry van Hees en mr. Cees Oostrom. Van het oude bestuur is alleen oud-doelman Louwerens gebleven.

Het bedrijf Alrecon/ARC Sports, dat de financiële exploitatie van FC Den Haag verzorgt, blijft de club nog minimaal drie jaar trouw. “Waarmee de continuïteit is gegarandeerd”, aldus Nyqvist. De ontsnappingsclausule, dat bij eventuele degradatie een einde aan de samenwerking zou komen, is komen te vervallen.

Nyqvist, in het dagelijks leven president van de NV Verenigd Streekvervoer, was van 1979 tot 1986 namens de VVD wethouder verkeer en vervoer van de gemeente Den Haag. Door de formateurs Smit, Stoop en Toet werd hij benaderd om het per 1 juli vertrekkende demissionaire bestuur te vervangen.

Werkhoven, die vier jaar in functie was, realiseerde twee van zijn drie doelstellingen. Mede door vijftien relschoppers een stadionverbod op te leggen, werd het imago van FC Den Haag verbeterd en dank zij de komst van Alrecon ook de financiële positie. De geplande opmars naar de Europese top mislukte, de club verkeert in acuut degradatiegevaar. Voor volgend seizoen wordt gezocht naar een technisch directeur. De nieuwe trainer Nol de Ruiter, opvolger van Co Adriaanse, is hiervan op de hoogte.

Nyqvist stelt zich qua sportieve ambities ietwat bescheidener op. “We willen het structureel opbouwen, waarbij het kwaliteitsvoetbal, dat past bij deze regio, op de derde plaats komt.” Hij legt de nadruk op het vinden van sponsors. “Grote concerns, die in Den Haag gevestigd zijn of zich willen vestigen, willen we in de plaatselijke FC interesseren. Niet dat ze hun geld spenderen aan toernooien in andere sporten dan voetbal.”