Afghaans verzet kondigt offensief tegen Kabul aan

KABUL/PESHAWAR, 18 APRIL. Afghaanse islamitische verzetstrijders hebben voor vandaag een groot offensief tegen de overgebleven regeringstroepen in de hoofdstad Kabul aangekondigd. Gisteren zou de stad Herat in handen van een van de verzetsgroepen, de Hezb-i-Islami-partij, zijn gevallen.

Volgens waarnemers bevechten de verschillende groeperingen elkaar in een race om als eerste Kabul in te nemen. De strijders van de Hezb-i-Islami, onder aanvoering van Gulbuddin Hekmatyar, zouden zijn slaags geraakt met de mannen van Amhad Shah Masoods beweging, de Jamiat-i-Islami. Hekmatyar zei gisteren dat hij zijn manschapen de opdracht had gegeven Kabul binnen te trekken, nadat Herat was gevallen.

In kringen van het Afghaanse verzet in Pakistan is vernomen dat het rondom de grote luchtmachtbasis Shindand in het westen van Afghanistan en op verspreide locaties in het zuiden tot gevechten is gekomen tussen strijders van beide facties. Masood lijkt voorlopig aan de winnende hand, zijn strijders staan op sommige plaatsen op nog geen 25 kilometer van Kabul.

De radicale Hekmatyar waarschuwde gisteren vanuit het Pakistaanse Peshawar de nieuwe militaire raad, die donderdag president Najibullah afzette, dat de macht diende te worden overgedragen aan zijn guerrillastrijders. “Of de macht wordt vreedzaam overgedragen, of de mujahedeen nemen de macht”, aldus Hekmatyar.

In een kennelijk tegen Masood gerichte uitval zei Hekmatyar dat één bepaalde partij getracht had zijn mannen vanuit het noorden van Kabul weg te houden maar dat de opmars vanuit het zuiden doorgaat. Een woordvoerder van de Jamiat-i-Islami zei dat strijders van Hezb problemen hadden veroorzaakt, maar dat de toestand inmiddels onder controle was.

Pag.5: VN-plan na onderlinge gevechten in gevaar

De opmars van Masood, wiens beweging voornamelijk bestaat uit Tadjieken, heeft geleid tot onrust onder Hezb-strijders, voor het merendeel Pashtanen. Naar schatting zes miljoen van de Afghanen zijn Pashtanen, van wie de helft de wijk heeft genomen naar Pakistan. Er zijn ongeveer drie miljoen Tadjieken.

Vandaag had de overgangsraad, zoals die vorige week in een vredesplan van de Verenigde Naties overeen was gekomen, moeten worden geïnstalleerd, maar de staatsgreep tegen president Najibullah heeft voorlopig roet in het eten gegooid. VN-afgezant Benin Sevan onderhandelde gisteren met vertegenwoordigers van de strijdende partijen om te komen tot een wapenstilstand en naleving van het VN-akkoord. De nieuwe militaire raad in Kabul leek gisteren bereid met het verzet tot overeenstemming te komen om zo de dreigende aanval op Kabul af te wenden.

De afgezette president Najibullah en zijn jongere broer hebben zich verschanst in een gebouw van de Verenigde Naties in Kabul. Najibullahs gezin en de Afghaanse ambassadeur in India hebben zich onder bescherming gesteld van de regering in New Delhi.

Als de nieuwe machthebbers er niet in slagen tot een vergelijk te komen met de verzetsgroepen is de kans groot dat het tot een laatste bloedige veldslag komt tussen de strijdende partijen, zo verwachten diplomaten.

Formeel is de macht in Afghanistan nu in handen van de militaire raad, bestaande uit vier vice-presidenten en van het bestuur van de Moederland-partij. De raad zou gesteund worden door de Jamiat-i-Islami, maar onduidelijk is of dit monsterverbond Kabul onder controle heeft. (AFP, AP, Reuter)