Wegens agressie boeren en milieu; Zuivelstaking door de FNV afgeblazen

ROTTERDAM, 17 APRIL. De staking in de zuivelindustrie wordt beëindigd, zo heeft de Voedingsbond FNV vanmorgen bekendgemaakt. De bond heeft zijn leden vanmorgen opgeroepen dinsdag na Pasen weer aan het werk te gaan. Een woordvoerster van de bond zei te verwachten dat een groot deel van de stakers vandaag al het werk zou hervatten.

De staking, waaraan 41 bedrijven in het hele land hebben meegedaan, heeft vijf dagen geduurd. De Voedingsbond FNV heeft de acties opgeschort om het milieu voor schade te behoeden en de onverwacht grote agressie van de boeren niet verder te laten escaleren. Bovendien was er geen uitzicht op overleg met de werkgevers. “Wij staken niet om het staken, maar om uiteindelijk weer te kunnen onderhandelen. De afgelopen dagen is ons duidelijk geworden dat de werkgevers niet willen praten. Dus had verder staken geen zin”, zegt voorzitter G. Lubbi van de Voedingsbond.

De zuivelwerkgevers verenigd in de FNZ zijn blij dat de stakingen zijn beëindigd. “Met name omdat nu de druk op de melkveehouders en melkhandelaren er af is”, aldus de FNZ-woordvoerster. Zij zegt dat de werkgevers nu wachten op een uitnodiging van de Voedingsbond FNV, zodat alsnog het principe-akkoord kan worden ondertekend dat eerder met de Industrie- en Voedingsbond CNV en de Unie BLHP is gesloten. Volgens de FNZ zullen morgen de gevolgen van de staking nog merkbaar zijn voor de consument.

De Voedingsbond FNV wil zich na de paasdagen beraden op de houding van de werkgevers, die er volgens Lubbi op uit zijn om de bond "uit te roken'. Verder staken doet alleen de Voedingsbond schade. Lubbi: “Onze kracht is eenheid, maar de kans bestaat dat sommige werknemers de komende dagen aan het werk willen en dan ontstaan er scheuringen.”

De Industrie- en Voedingsbond CNV is "opgelucht' over de bendiging van de acties. “Het besluit overtuigt ons ervan dat wij destijds het maximaal haalbare onderhandelingsresultaat hebben behaald.”

Bij Coberco en Campina was van beëindiging van de acties vanmorgen nog niets te merken. Rond het middaguur lagen bij Corberco nog twee bedrijven volledig stil en bij Campina was vanmorgen zelfs nog een bedrijfsblokkade, aldus woordvoerders van deze bedrijven.