VN-commissie wijzigt Iraakse grens in het voordeel van Koeweit

NEW YORK, 17 APRIL. De commissie van de Verenigde Naties die belast is met de vaststelling van de loop van de grens tussen Irak en Koeweit, heeft bepaald dat Koeweit een gedeelte van Umm Qasr krijgt, de enige bruikbare haven waarover Irak momenteel beschikt.

Umm Qasr ligt vlakbij een groot Iraaks olieveld en is via de Khor Abdullah met de Golf verbonden. De haven van Basra is nog altijd niet te gebruiken sinds de Iraaks-Iraanse oorlog tussen 1980 en 1988, aangezien gezonken schepen de Shatt-al-Arab tussen de haven en de Golf onbevaarbaar maken.

Verder krijgt Koeweit een groter deel van het Rumeila-oliewinningsgebied. De Iraaks-Koeweitse grens ten zuiden van Safwan wordt daartoe 570 meter naar het noorden verschoven in vergelijking met de tot dusver op basis van Britse kaarten vastgestelde grenslijn.

Irak wilde niet direct een reactie geven op de verlegging van de grens. De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Al-Anbari, had het rapport nog niet gelezen en wilde geen commentaar geven.

De commissie werd in april ingesteld door een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarin van Irak werd geëist dat het de grens van 1963 zou respecteren. De afspraken van 1963, die weer gebaseerd waren op een eerder akkoord van 1932, waren in het voordeel van Koeweit en zijn door Irak nooit geaccepteerd. Irak was, net als Koeweit, vertegenwoordigd in de commissie, die verder bestaat uit een Zweed, een Nieuw-Zeelander en een Indonesiër. De commissie moet de grens in het zeegebied van de twee landen nog vastleggen. (Reuter)