Vance hoopvol over kans op vrede in Bosnië

SARAJEVO, 17 APRIL. VN-afgezant Cyrus Vance heeft zich gisteren na besprekingen in Sarajevo “hoopvol” getoond over de mogelijkheden, de strijd tussen Serviërs, Kroaten en moslims te beëindigen, ook al meende hij dat de weg “lang en moeilijk' zal zijn.

De VN-afgezant ziet de oplossing vooral in de naleving van een eerder onder auspiciën van de Europese gemeenschap afgesloten staakt-het-vuren, dat onder andere voorziet in de ontwapening van alle paramilitaire eenheden op het territorium van de republiek.

De kansen van zo'n oplossing lijken gisteren echter opnieuw afgenomen door de aankondiging dat alle moslem- en Kroatische eenheden onder één gemeenschappelijk commando komen en samen de “Territoriale verdediging Bosnië-Herzegovina” gaan uitmaken. Dit leger in wording omvat ook onderdelen waarvan het Joegoslavische leger, dat zich in de praktijk van de strijd vooral aan de Servische zijde schaart, de ontbinding eist, zoals de Groene Baretten van de moslems en de milities van Kroatische politieke partijen, de HDZ en de HOS.

Vance verklaarde desgevraagd dat de krachtige taal van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker, die eerder verklaarde dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten “met alle middelen” Bosnië-Herzegovina zouden proberen te beschermen tegen Servische agressie, zijn vredesinspanningen niet in de weg staat. “Het lijkt me alleen maar nuttig als een grootmacht als de Verenigde Staten zijn standpunt duidelijk maakt”, aldus de VN-afgezant.

Het Joegoslavische leger heeft gisteren de stad Visegrad aan de Bosnisch-Servische grens ingenomen. Die was eerder aangevallen door eenheden van Servische vrijwilligers, en de bevolking van de stad was massaal op de vlucht geslagen. Gevochten wordt ook om de nabijgelegen stad Foca. Uit Mostar, in het zuiden van Bosnië, wordt een voortdurende escalatie in de gewelddadigheden gemeld, waarbij eenheden van het Joegoslavische leger actief betrokken zijn.

In het centrum vanSarajevo braken na Vance's vertrek naar Belgrado opnieuw op meerdere plaatsen vuurgevechten los.

Het Bosnische ministerie van defensie heeft alle uit Bosnië afkomstige officieren van het federale leger opgeroepen zich aan te sluiten bij de Territoriale Verdediging, het eigen Bosnische leger. De afgelopen drie dagen zijn al 187 officieren uit het federale leger gedeserteerd en naar Bosnië overgelopen.