South Carolina lokt BMW naar VS

COLUMBIA, 17 APRIL. De Amerikaanse staat South Carolina heeft een subsidiepakket ter waarde van 35 miljoen dollar voor een nieuw te bouwen fabriek van BMW in die staat uitgetrokken. Het is de eerste BMW-fabriek in de Verenigde Staten.

Het bod uit South Carolina overtreft dat van Nebraska, een staat die de BMW-fabriek ook graag wil hebben. Het pakket bestaat uit 10 miljoen dollar voor aanleg van wegen op en rondom het terrein van de nieuwe fabriek.

De resterende 25 miljoen komt uit een obligatielening. Dat geld wordt overgedragen aan de havenautoriteiten, die de grond waarop de fabriek moet komen te staan zullen kopen en leasen aan BMW. De Duitse autoproducent geniet tevens allerlei fiscale voordelen.

Gedurende de jaren tachtig zijn talloze Japanse fabrieken in de VS geopend, maar de enige Europese fabriek die er was - Volkswagen in Pennsylvania - sloot in 1988. Verwacht wordt dat een definitief besluit over de vestigingsplaats van de BMW-fabriek in mei zal vallen. (Reuter)