Record New York Tokio zakt weer in

AMSTERDAM, 17 APRIL. De enige grote internationale effectenbeurs waarop vandaag is gehandeld - Tokio - heeft vandaag een teleurstellend lager slot laten zien. De Japanse aandelenkoersen negeerden daarmee de vaste stemming van Wall Street volledig en verloren meer dan de helft van de winst van de laatste drie dagen.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft gisteren de forse koerswinsten van de voorgaande dagen goed weten vast te houden. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen steeg zelfs met 12,74 punten. De afgelopen beursweek zag de aandelenkoersen in New York totaal 3,4 procent stijgen. De Dow Jones-industrie-index eindigde de week met in totaal 111,13 punten hoger op 3.360,50 en kwam voor de derde achtereenvolgende dag op een recordniveau. De index schommelde gisteren de hele dag rond het slotniveau van woensdag. In totaal sloten gisteren echter iets meer fondsen lager dan hoger in een verhouding van negen tegen acht.

Tegenover winstnemingen stond de positieve invloed van het nieuws dat het Amerikaanse handelstekort in februari het laagste was in negen jaar. De omzet kwam ondanks het vooruitzicht van een lang Paasweekeinde uit op een flink totaal van 229 miljoen aandelen tegen 211 miljoen op woensdag. De beurzen van New York, evenals die in Europa, zijn op Goede Vrijdag gesloten, maar op Tweede Paasdag wordt in New York wel gehandeld, dit in tegenstelling tot de Europese beurzen die op die dag gesloten blijven.

De dollarkoers lag gisteren tegen het slot van de handel op 1,8780 na een slotkoers van 1,8785 in Amsterdam (woensdag in New York 1,8715).

TOKIO De Japanse aandelen zijn vandaag op flink lagere koersen geëindigd.

De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 379,07 punten ofwel 2,1 procent tot 17.580,69. Daarmee negeerde Tokio de vaste stemming van Wall Street volledig. Meer dan de helft van de winst op de voorgaande drie beursdagen ging verloren.

De beursomzet was met 300 miljoen verhandelde aandelen flink lager dan de 384 miljoen omzet van de vorige dag. Handelaren schreven de koersverliezen vooral toe aan winstnemingen met het vooruitzicht van het lange weekeinde in het buitenland.

In Europa blijven de effectenbeurzen en de wisselmarkten vandaag en op Tweede Paasdag gesloten. In New York wordt vandaag niet, maar maandag wel gehandeld.

Op de valutamarkt in Tokyo sloot de dollarkoers 0,45 yen hoger op 133,90 yen. Tegenover de Duitse mark werd voor de dollar een slotkoers van 1,6670 mark vastgesteld in vergelijking met 1,6605 mark op donderdag.