President Fujimori wil "dialoog' met partijen

LIMA, 17 APRIL. President Alberto Fujimori van Peru heeft gisteren “een dialoog” voorgesteld met de twee weken geleden buitenspel gezette politieke partijen. Hij sloot evenwel een terugkeer naar de situatie vóór zijn "presidentiële coup' van 5 april uit.

De president zei gisteren dat het volk van Peru hem zal afvallen als hij regeert zonder hervormingen uit te voeren en als hij niet “op zoek gaat naar een machtsevenwicht”. “Om die reden roepen we een nationale dialoog bijeen. Wat we willen is vrede en ontwikkeling”, aldus Fujimori op een persconferentie in Lima. Hij voegde daaraan toe dat tijdens die dialoog de regering de actie van 5 april zal verdedigen. De president omschreef zijn besluit het parlement te ontbinden, de rechtbanken te sluiten en het leger in te schakelen als “de beslissing van het volk om de grondwet aan te passen”.

Fujimori beloofde dat “zonder uitzondering” alle politieke groeperingen, maar ook alle “sociale en produktieve groepen” zullen worden uitgenodigd voor de dialoog op 1 mei. Welke vorm de dialoog zal krijgen werd niet door de president gezegd. Op de vraag wat hij zal doen als de politieke partijen eisen dat het ontbonden parlement bijeenkomt zei Fujimori dat er geen terugkeer mogelijk is naar de situatie van voor 5 april.

De president kwam er op de persconferentie voor uit zich te hebben vergist in de internationale reacties op zijn machtsgreep. “Ik heb geen rekening gehouden met het beeld dat wordt overgebracht door tanks, machinegeweren en soldaten. In die zin mis ik een image-adviseur. Dat bepaalt duidelijk de negatieve internationale reacties, die we nu proberen te corrigeren.” (Reuter)