PAASHAAS EN KAASEI

Papieren paastafelkleden, servetten en placemats, paaseierdopjes en servetringen, paasmandjes van riet, stof, papier, karton; nepstro en nepgras, gele linten, paaskastranden, paasraamdecoraties, mobiles, koektrommels; eieren van plastic, keramiek, kaarsvet en papier om op te hangen, neer te zetten, te vullen, in de fik te steken of te beschilderen; eierverf en kleurstiften, paasplakkers en stickers, bak- en uitsteekvormen die een paashaas of lam voorstellen; borden met holletjes om eieren in te leggen, plastic klimopkransen; van batterijen voorziene Taiwanese kuikentjes die piepen als je ze in de hand neemt...

De winkels puilen uit van paasspullen en de eet- en vrouwenbladen doen bladzijden lang voor hoe de paastafel eruit moet zien.

Koot en Bie lanceerden op de televisie in hun laatste Keek op de Week een kaasei. Van alles wat eetbaar is en maar enigszins de vorm van een ei heeft of krijgt is wel iets pasigs te maken. Neem nu de avocado. Halveer de avocado, smeer haar in met citroensap tegen het verkleuren en vul de holte met een beetje tuinkers en wat garnalen en je hebt een paashap. Nog een paar eet-ideeën voor de paastafel:

- Vul gehalveerde peren (eventueel uit blik) met verkruimelde bitterkoekjes waar een scheutje Cointreau door geroerd is.

- Maak een aardappelsalade van kleine krielaardappeltjes, zwarte olijven en bolletjes komkommer gemaakt met behulp van een meloenbolletjestang. De salade wordt aangemaakt met zure room en bestrooid met dille.

- Klem tussen gepelde walnoothelften een puree van roquefort en een beetje crème frache. Leg deze walnooteitjes in een hol ijsbergslablad.

- Snijd van harde bolletjes brood het kapje af en haal het witte broodkruim eruit. Vul de harde korst met veldsla en leg er een paar gekookte kwarteleitjes in.

- Met behulp van een uitsteekvorm kunnen uit plakken gerookte zalm of gekookte ham paashazen gestoken worden.

- Boetseer van smeuige geitekaas eieren die door fijngehakte hazelnoten gerold worden.

Een laatste tip: bewaar deze dagen de eierschalen van eieren die gebruikt worden. Was de schalen om en vul ze als het moment daar is met bijvoorbeeld chocolademousse, crème Anglaise, advocaat waar cake door verkruimeld is of iets hartigs als met zout, peper, fijngehakte augurkjes en met worcestershire aangemaakte biefstuk tartaar.

1/2 eetlepel mayonaise

    • Anne Scheepmaker