Lange droogte Afrika noopt tot samenwerking

LUSAKA, 17 APRIL. Tien landen in zuidelijk Afrika die alle ernstig te lijden hebben van de langdurige droogte hebben gisteren in Lusaka een “taakgroep” gevormd ter coördinatie van de internationale hulp. Als eerste doel hoopt de taakgroep, die Conferentie voor de Ontwikkelingscoördinatie van Zuidelijk Afrika (SADCC) is gedoopt, een bijeenkomst te beleggen met de belangrijkste buitenlandse hulpverleners.

De secretaris van de SADCC, Simba Makoni, zei gisteren in Lusaka dat de internationale gemeenschap “een grote verantwoordelijkheid” draagt bij de verlening van hulp. De tien landen die bij de SADCC zijn betrokken zijn Angola, Botswana, Malawi, Lesotho, Mozambique, Namibië, Swaziland, Tanzania, Zimbabwe en Zambia. In al deze landen is de nood als gevolg van de droogte hoog gestegen. De tien landen hebben extra voedselhulp van zeven miljoen ton graan nodig om het komende jaar hongersnood te voorkomen. De graanoogst in de betrokken landen is dit jaar met 6,2 miljoen ton 37 procent lager uitgevallen dan vorig jaar. Zuid-Afrika, eveneens een slachtoffer van de droogte, heeft vier miljoen ton nodig. Zuid-Afrika is niet bij de SADCC aangesloten, maar volgens Makoni is het wel de bedoeling bij de hulpverlening nauw met de Zuidafrikaanse autoriteiten samen te werken.

De voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO, liet gisteren in Rome weten dat de droogte in zuidelijk Afrika de ernstigste is die ooit is geregistreerd en dat zestig miljoen mensen in het gebied door de gevolgen worden bedreigd. Enkele dagen geleden waarschuwde ook het Internationale Rode Kruis voor hongersnood in de zuidelijke helft van Afrika.

Vanuit Zuid-Afrika is gisteren een trein met 1600 ton maïs en rijst in Zambia aangekomen. De komende weken zullen nog veertig treinen met voedsel uit Argentinië en de VS naar Zambia vertrekken. (AFP, Reuter)