Iran betuigt steun aan VN-plan Afghanistan

TEHERAN/KABUL, 17 APRIL. De Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, heeft verklaard dat zijn land actief zal proberen om langs diplomatieke weg een vreedzame overdracht van de macht te bereiken op weg naar een “vrij en islamitisch Afghanistan”.

Iran onderhandelt met Pakistan en de mujahedeen en wil voorkomen dat “één groep alleen de macht overneemt in Kabul”. Het vredesplan van de Verenigde Naties wordt door Iran gesteund.

De speciale VN-afgezant Benon Sevan heeft zijn bescherming verleend aan de afgezette president Najibullah, die inmiddels door mensen van zijn eigen partij als "gehate dictator' en "vijand van de vrede' wordt bestempeld. Het Indiase ministerie van buitenlandse zaken heeft meegedeeld dat Najibullah geen politiek asiel kan krijgen, maar wel als vluchteling naar het land kan komen.

Sevan probeert een VN-plan voor de beëindiging van de al veertien jaar durende burgeroorlog te verwezenlijken, dat voorziet in de inrichting van een voorlopige raad. Daarop moet een bestand volgen, een voorlopige regering worden gevormd en moeten verkiezingen worden gehouden.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in spoedzitting bijeengekomen en heeft de strijdende partijen erop gewezen dat er geen redelijk alternatief is voor een politieke oplossing, zoals voorzien in het VN-plan. Ook Washington en Moskou hebben alle partijen opgeroepen zich aan dit plan te houden. In de oorlog zijn tot dusver meer dan twee miljoen mensen om het leven gekomen en vijf miljoen op de vlucht geslagen. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Margaret Tutwiler, zei te vrezen dat de militaire operaties van de mujahedeen alleen maar tot nieuw bloedvergieten zullen leiden. (AFP, Reuter)