ING boekt netto winst 1,6 miljard in 1991

ROTTERDAM, 17 APRIL. Internationale Nederlanden Groep (ING) heeft vorig jaar - het eerste jaar van de fusie tussen NMB Postbank en Nationale Nederlanden - een nettowinst geboekt van 1,6 miljard gulden. Dat heeft het bestuur gisteren bekendgemaakt.

De koers zakte na het bekend worden van het nieuws met drie dubbeltjes tot 51,60 gulden. De beleggers waren teleurgesteld, omdat in het eerste halfjaar van 1991 de winst met 18 procent was gestegen, na drie kwartalen nog een winst van 12 procent overeind stond en uiteindelijk een stijging van maar 4,2 procent ten opzichte van 1990 resteerde.

Voor het lopende jaar verwacht ING-bestuursvoorzitter mr.J.J. van Rijn “een redelijke groei van de bedrijfsomvang en een nettowinst die ten minste gelijk zal zijn aan het resultaat over 1991.”

Van de groei van de nettowinst met 63 miljoen gulden in 1991 is 10 miljoen gulden afkomstig van herwaarderingen om de balansen van Nationale-Nederlanden en NMB-Postbank op elkaar af te stemmen. De nettowinst kon bovendien stijgen met 46 miljoen gulden door een veranderde berekening van valutakoersen.

Vorig jaar heeft Nationale Nederlanden-topman A.A. Jacobs voorspeld dat de fusie 100 miljoen gulden voordeel in drie jaar zou opleveren. Jacobs benadrukte gisteren dat die besparing niet de essentie was van de fusie, maar volgens hem geldt zijn uitspraak nog steeds. “We liggen nog boven schema. We hebben in het afgelopen jaar dertig à veertig miljoen gulden voordeel behaald.” In een toelichting zei hij dat die alleen de baten minus operationele kosten zijn. Andere kosten ter waarde 2,3 miljard gulden werden afgeboekt van het eigen vermogen.

PAG.13ACHTERGROND ING

Het eigen vermogen van ING bleef desondanks vrijwel onveranderd op 13,9 miljard gulden, dankzij toevoegingen uit de netto-winst en interimdividend van 1,1 miljard gulden en nog zo bedrag aan herwaarderingen.

Van Rijn verklaarde de bescheiden winstgroei gisteren uit de zogenoemde "greenfield-operaties', de verovering van van nieuwe markten voor levensverzekeringen. Door de hoge aanvangskosten leveren deze activiteiten pas na acht tot tien jaar winst op. Volgens Van Rijn is hierin netto 100 miljoen gulden genvesteerd. De "greenfields' worden als verlies geboekt. “Hoe meer verlies, hoe beter op deze activiteiten,” aldus Van Rijn. Ook de verkoop van levensverzekeringen door de Postbank leverden ING per saldo verlies op van meer dan tien miljoen gulden.