Iedereen is weer gewoon aan het werk bij Blokker

GELDERMALSEN, 17 APRIL. Drie touringcars wachten voor het hek rond het grote terrein van het distributiecentrum van warenhuis Blokker in Geldermalsen. Met die bussen pendelen elke dag werknemers van en naar hun werk. “Veel Ghanezen”, zegt een van de chauffeurs.

Op 23 maart werden de Ghanezen, en alle andere donkergekleurde werknemers, bijeengebracht in de kantine van het centrum. Honderdtwintig politiemensen doorzochten het bedrijf op illegale werknemers, na tips dat die op grote schaal bij Blokker zouden werken. De politie en de dienst inspectie arbeidsverhoudingen (DIA) van Sociale Zaken vonden uiteindelijk twee buitenlanders zonder werkvergunning.

Veel zin om nog iets te zeggen over de inval hebben de werknemers niet. Een Molukse vrouw spreekt voor iedereen als ze zegt: “We zijn al zo vaak ondervraagd.” Het was toen eng en vervelend maar ze heeft er nu geen last meer van. De werknemers zijn allemaal gewoon weer aan het werk gegaan. De chauffeur: “Iedereen is opgewekt in de bus.” Alleen van de Ghanezen is hij niet zeker, omdat die Engels spreken. Maar ook van die jongens heeft hij “geen centje last”.

Direct na de inval kwamen protesten van verschillende minderhedenorganisaties en politieke partijen. Directeur A. Najib van het centrum buitenlanders Midden Nederland heeft gisteren op het gemeentehuis van Geldermalsen een gesprek gevoerd met burgemeester G.W. Baris en groepscommandant J.D. van Toorn van de rijkspolitie. Hij heeft burgemeester en commandant gevraagd de wijze waarop actie is gevoerd - honderdtwintig man politie, twee helikopters, honden - publiekelijk te betreuren.

Ook het bestuur van de PvdA-afdeling Geldermalsen dringt aan op excuses. Dinsdag zal de partij daarop aandringen in een vergadering van de gemeenteraad van Geldermalsen over deze zaak.

Burgemeester Baris is verbaasd als hij hoort dat Najib hem om zijn excuses heeft gevraagd. “Dat kan ik me niet herinneren.” Hij heeft met Najib van gedachten gewisseld en heeft een positieve herinnering aan deze ontmoeting bewaard. “Als mensen in hun gevoelens zouden zijn geschaad, betreuren wij dat uiteraard.”

Het ernstige vermoeden dat er illegalen zouden werken bij Blokker kwam van "specialisten', aldus Baris. Twee buschauffeurs herinneren zich hoe ze in de week voor de inval een paar keer gevolgd zijn door personenauto's - van de DIA, denken ze. Waar de bus stopte om mensen op te pikken en af te zetten, stopten die auto's ook. Abcoude, Vinkeveen, Mijdrecht, overal waar ze de snelweg afgingen, reden de volgauto's mee. Ze kunnen zich wel voorstellen dat de achtervolgers hebben geconcludeerd dat er veel illegalen bij Blokker zouden werken. “Het zijn van die heel donkere mannen, hè.”

Een geluk bij een ongeluk vindt Najib dat de actie mislukt is. Dat heeft commandant Van Toorn volgens hem ook met zoveel woorden toegegeven - “technisch geslaagd, maar qua resultaat mislukt”. Na deze mislukking zal niet gauw een nieuwe actie worden uitgevoerd, voorspelt Najib.

    • Bas Blokker