Guerrilla-strijders naderen Kabul

KABUL, 17 APRIL. Honderden strijders van verscheidene guerrilla-organisaties staan in Afghanistan op een afstand van nog maar 25 kilometer van de hoofdstad. De speciale VN-afgezant Benon Sevan heeft vanochtend besprekingen gevoerd met de nieuwe machthebbers in Kabul om te voorkomen dat er anarchie ontstaat in het land.

De Afghaanse minister van buitenlandse zaken, Abdul Wakil, is vertrokken naar Charikar voor een eerste ontmoeting met guerrilla-leider Ahmad Shah Masood. Hij is een van de bevelhebbers van de Jamiat-i-Islami en zal waarschijnlijk deel uitmaken van een raad die het land voorlopig moet regeren.

Wakil zei vandaag dat de presidentiële macht op dit moment in handen ligt van een groep van 45 generaals en 17 officieren van "andere strijdkrachten'. Niemand in Kabul wil zeggen welke vertegenwoordigers van het verzet in de macht delen. Farid Ahmad Mazdak, van wie verwacht wordt dat hij de leiding van de tot dusver regerende Watan-partij overneemt, noemde de guerrillastrijders “onze mujahedeen-broeders” en zei dat met het vertrek van Najibullah “het voornaamste obstakel voor vrede” is weggenomen.

Gulbuddin Hekmatyar, de leider van de fundamentalistische Hezb-i-Islami die rivaliseert met Masood, heeft gedreigd Kabul aan te vallen als het leger en de restanten van het Najibullah-bewind niet kapituleren. Hij heeft zijn troepen bevolen naar Kabul op te rukken en kalm te blijven. Een van zijn woordvoerders deelde vanochtend mee dat hij weigert aan een coalitie deel te nemen en dat capitulatie van het leger de enige oplossing is.

De situatie in Kabul was vanmorgen rustig. De bevolking vreest een bloedbad maar het leven op straat gaat gewoon door en de winkels zijn open. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties in New York bevindt Najibullah zich nu in een van de VN-gebouwen in Kabul. Het lot van de afgezette president was lang onduidelijk. Nu blijkt dat hij in de nacht van woensdag op donderdag is tegengehouden toen hij het land per vliegtuig wilde verlaten. (Reuter, AFP)