Gezag van Mobutu uitgedaagd

KINSHASA, 17 APRIL. In Zaïre heeft gisteren de Nationale Conferentie zichzelf uitgeroepen tot “hoogste orgaan” van de staat, bevoegd om beslissingen te nemen die bindend zijn voor iedereen. Daarmee heeft de Nationale Conferentie, het forum waarin het bewind, de oppositie, de kerk en maatschappelijke organisaties praten over de overgang naar democratie, president Mobutu de handschoen toegeworpen.

Volgens waarnemers en opposanten van Mobutu kan het besluit alleen betekenen dat zelfs Mobutu moet buigen voor de beslissingen van de Nationale Conferentie. Mobutu heeft nog niet op de resolutie gereageerd. De oppositie heeft gezegd een zeer krachtige reactie te verwachten van de president.

De Nationale Conferentie werd in januari geschorst omdat - zoals premier Nguza Karl i Bond indertijd zei - de dialoog teveel geld zou kosten en het tribalisme zou aanwakkeren. Na veel aarzelingen en geruzie werd de dialoog tien dagen geleden hervat. Dat gebeurde pas nadat de oppositie het bewind een ultimatum had gesteld en de belangrijkste donors van Zaïre, de VS, België en Frankrijk, Mobutu onder druk hadden gezet. Veel Zaïrezen zien in de Nationale Conferentie, die wordt voorgezeten door aartsbisschop Monsengwo Pasinya, de enige kans op verandering in hun land. (Reuter)