"Geen kinderen in grenshospitium'

DEN HAAG, 17 APRIL. In een telegram aan staatssecretaris Kosto (justitie) heeft de vereniging VluchtelingenWerk er gisteren op aangedrongen dat zes kinderen uit Ghana en Zaïre samen met hun ouders “in vrijheid worden gesteld”.

De gezinnen verblijven in het grenshospitium voor asielzoekers in Amsterdam. Volgens VluchtenlingenWerk is “opsluiten van kinderen” volgens het VN-verdrag van de Rechten van het Kind slechts in het “uiterste geval” toegestaan. De organisatie vindt de noodzaak in dit geval volstrekt afwezig en het verblijf van de kinderen in het hospitium derhalve onaanvaardbaar. In een reactie zegt een woordvoerder van het ministerie van justitie dat het protest misplaatst omdat de kinderen niet worden opgesloten en “terug kunnen wanneer zij willen”.