Euroventures verliest kort geding Philips

ROTTERDAM, 17 APRIL. De participatiemaatschapij Euroventures heeft het gisteren tegen Philips aangespannen kort geding verloren. Hierdoor is Philips bevoegd om aanstaande woensdag op de aandeelhoudersvergadering van Superclub voor te stellen om de Zwitserse houdstermaatschappij van het videoverhuurbedrijf te ontbinden. De eis van Euroventures dat de beslissing over de ontbinding van Superclub Zwitserland zou worden uitgesteld, werd door de rechtbank in Den Bosch niet gehonoreerd.

Philips, dat 51 procent van de aandelen van Superclub bezit, wil de minderheidsaandeelhouders uitkopen, om vervolgens de holding te liquideren. Euroventures, dat 15,5 procent van Super Club in handen heeft, spande het kort geding aan tegen Philips, omdat het concern overhaast te werk zou gaan. Daardoor zouden de minderheidsaandeelhouders onvoldoende tijd hebben om het vandaag te publiceren rapport van Credit Suisse First Boston (CSFB) over de waarde van de videoketen te beoordelen. Het rapport van CSFB is van belang voor de hoogte van het door Philips aan de minderheidsaandeelhouders te betalen bedrag. Philips, zo bleek op de zitting, heeft ondertussen meer dan 900 miljoen gulden in Super Club gestoken. Volgens Philips-advocaat mr. P. Wakkie zijn de banken bereid tot 31 mei te wachten met het innen van hun vorderingen. Bij een verder uitstel zou Super Club failliet gaan waardoor 4.000 werknemers hun baan verliezen.

Rechter G. André de la Porte noemde de opstelling van Philips redelijk, gezien de rampzalige situatie waarin Super Club zich bevindt. De rechter toonde zich ongevoelig voor de argumenten van Euroventures. Philips heeft flink geïnvesteerd in Super Club, zo concludeerde hij. Het feit dat Super Club financieel afhankelijk is van de leningen van Philips vond de rechter zwaarwegend. De andere minderheidsaandeelhouders, zoals Euroventures, waren toch niet bereid meer geld in Super Club te steken.