Dealer tilt GM voor miljard dollar

NEW YORK, 17 APRIL. Een dealer van General Motors in de buurt van New York heeft het bedrijf jarenlang bestolen door het sluiten van in totaal 1 miljard dollar aan leningen. Hij leende van de financieringsinstantie General Motors Acceptance Corp., zogenaamd voor het bekostigen van exportorders naar het Midden-Oosten.

De 52-jarige dealer John McNamara heeft in Port Jefferson, New York State, een van de grootste Buick/Pontiac-verkoopcentra van de hele VS. Hij is eigenaar van een straalvliegtuig, een winkelgalerij, een krant en een goudmijn.

McNamara zei als toelichting bij het verkrijgen van leningen dat hij chassis ging kopen voor auto's die hij ombouwde tot bestelwagens. Op papier verkocht hij duizenden in Indianapolis omgebouwde auto's via een verkoopmaatschappij op Cyprus. De beide bedrijven bleken in het geheel niet te bestaan.

De fraude, waarvoor McNamara tot dertig jaar achter de tralies kan verdwijnen, kon meer dan tien jaar duren omdat McNamara trouw zijn schulden afloste die hij financierde met nieuwe leningen. De zaak kwam aan het licht toen McNamara in december een aflossing miste en de financieringsmaatschappij een routinecontrole uitvoerde. (Reuter, ANP)