Daders Van Gogh-roof veroordeeld

AMSTERDAM, 17 APRIL. Het Amsterdamse Gerechtshof heeft gisteren de vier verdachten van de roof van twintig schilderijen uit het Van Gogh-museum vorig jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes en zeven jaar.

Tegen de vier was in hoger beroep zeven jaar geëist. De rechtbank veroordeelde eerder het viertal tot straffen van vier en vijf jaar.

Het viertal was betrokken bij de roof van twintig schilderijen van Vincent van Gogh met een waarde van meer dan een miljard gulden in de nacht van 13 op 14 april 1991. De doeken werden vrijwel meteen teruggevonden. Drie schilderijen bleken beschadigd. Bij de roof werd een oudere bewaker bedreigd. De vier verdachten, onder wie een bewaker van het museum en een ex-bewaker, werden binnen enkele maanden na de roof aangehouden.

Het Hof veroordeelde de 29-jarige ex-bewaker P. van D. en de 32-jarige R.P. tot zeven jaar cel. De twee anderen, de 25-jarige bewaker van het museum R. van B. en de 32-jarige A.M. kregen ieder zes jaar.

Tijdens de zitting van de rechtbank werd kritiek geuit op de werkwijze van de voor de beveiliging van het Van Gogh-museum verantwoordelijke VNV-bewakingsdienst. De dienst zou de controle niet nauwkeurig hebben uitgevoerd.