Bank neemt studio over; CLB Nederland nieuwe eigenaar MGM/Pathé

AMSTERDAM, 17 APRIL. Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) wordt eigenaar van de in moeilijkheden verkerende Amerikaanse filmstudio MGM/Pathé. De Nederlandse tak van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais neemt 98,5 procent van de aandelen van MGM/Pathé over van de zakenman Giancarlo Parretti.

In ruil voor het aandelenpakket wordt de uitstaande schuld van de studio aan de bank verminderd met 400 miljoen dollar. Met de overneming van de aandelen MGM/Pathé hoopt de bank definitief alle banden door te snijden tussen de filmstudio en voormalige eigenaar-directeur Parretti. De bank verkreeg vorig jaar reeds het stemrecht op de aandelen, dat als onderpand diende voor de miljarden-schuld die Parretti bij de bank had opgebouwd. De aandelen worden begin mei bij opbod verkocht, maar tot nu toe is Parretti er nog niet in geslaagd een geldschieter te vinden die een overneming van MGM/Pathé kan voorkomen.

De nieuwe eigenaar verkrijgt een praktisch failliete studio die slechts op de been gehouden kan worden door omvangrijke nieuwe geldleningen. Vorig jaar maakte MGM/Pathé een verlies van ruim 347 miljoen dollar. Deskundigen uit de filmindustrie menen dat het nog vele jaren en honderden miljoenen dollars zal kosten om MGM/Pathé van de ondergang te redden.

Voor het definitieve einde van de bemoeienissen van de omstreden zakenman Parretti betaalt de bank een hoge prijs. Naast de uitstaande bankkredieten, heeft MGM/Pathé voor 350 miljoen dollar aan junk-bonds uitstaan. Volgens financiële deskundigen die goed op de hoogte zijn van de situatie bij de filmstudio, zal de bank eerst deze obligaties moeten aflossen voordat iets terugbetaald wordt op de eigen investeringen in MGM/Pathé.

De Rotterdamse bank heeft naar schatting reeds meer dan drie miljard gulden in de filmplannen van Parretti gepompt. De Nederlandsche Bank eiste eerder dat de Franse moedermaatschappij zich volledig garant stelt voor de financiële afwikkeling van deze schuld. Parijs heeft op deze wijze in totaal 5 miljard gulden aan risico's overgenomen. Naast Parretti betreft het hier schulden die zijn opgebouwd door diens voormalige zakenpartner Florio Fiorini.

De Franse senaat heeft vorige week een onderzoek gelast naar de enorme geldbedragen die de staatsbank in het imperium van Parretti en Fiorini heeft gepompt. Eerder werden in Franse parlement vragen gesteld over het vermoeden dat het hier een omvangrijke witwasoperatie betreft. De affaire leidde vorig jaar tot het het ontslag van CLBN-topman J.J. Brutschi en het vervroegde pensioen van voormalig bestuursvoorzitter Vigon.