Arabische steun voor sancties tegen Libië niet van harte

TRIPOLI, 17 APRIL. De Arabische landen doen mee aan de strafmaatregelen die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft ingesteld tegen Libië, maar het gaat niet van harte.

De Libanese minister van buitenlandse zaken, Frais Bweiz, sprak van Amerikaanse spierballenpolitiek. Het Syrische hoofd van het kantoor van de Arabische Liga in Londen, Ghayth Armanazi, vond dat er bij het Westen sprake was van een gebrek aan staatsmanschap. De Algerijnse leider Boudiaf sprak zijn teleurstelling uit over de sancties.

De Egyptische regering zou bij de Verenigde Naties geïnformeerd hebben, zo wordt in New York vernomen, naar de mogelijkheid van een uitzondering op het luchtembargo om de Libische leider Gaddafi in de gelegenheid te stellen in Egypte een onderhoud te hebben met president Mubarak.

De sancties van de Veiligheidsraad hebben tot gevolg dat een einde is gekomen aan alle luchtverbindingen met Libië, dat er geen wapens meer aan dat land mogen worden geleverd en dat de omvang van de diplomatieke missies van Libië wordt beperkt. De maatregelen zijn genomen omdat Libië vooralsnog weigert over te gaan tot uitlevering van twee mannen die verdacht worden van de aanslag op de Boeing van Pan Am die in 1988 op het Schotse Lockerbie neerstortte.

De advocaat van het tweetal liet gisteren aan het persbureau Reuter weten dat zij bereid zijn zich te onderwerpen aan een proces in Schotland of in de Verenigde Staten, op voorwaarde dat het een eerlijk proces is. “Mijn cliënten zijn ervan overtuigd dat zij onschuldig zijn en zijn bereid op elke plaats waar garanties zijn, een eerlijk proces te ondergaan”, aldus de advocaat, die daaraan toevoegde dat de Libische autoriteiten vermoedelijk geen bezwaar zullen maken tegen een vrijwillige overgave van het tweetal.

Libië heeft inmiddels diplomaten van Spanje, Brazilië en Hongarije opdracht gegeven het land te verlaten in reactie op soortgelijke maatregelen van die landen. Naar het buitenland reizen kan alleen nog over land en per schip. Tunesië heeft al extra bussen ingezet naar de grens met Libië. (Reuter, AFP)