Acteurs in Muisjes doen maar wat

Voorstelling: De Muisjes deel 2 (Terug van weggeweest) van Gees Linnebank. Spelers: Rick Nicolet, Harry van Rijthoven, Huib Broos, Mimi Kok, Celia van den Boogert, Gees Linnebank, e.a. Decor: Frank Raven. Regie: Gees Linnebank. Gezien: 14/4 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 29/5.

“Wie neemt er in dit huis nog genoegen met de werkelijkheid?” luidt de retorische vraag van de vrouw des huizes in deel twee van De Muisjes - en het is alsof men Gees Linnebank, de auteur van de familiekroniek, zelf aan het woord hoort. Verwees hij vorig jaar, in deel één, nog af en toe naar de huidige buitenwereld (een malafide aannemer, een illegale allochtoon), nu betreffen de verwikkelingen uitsluitend nog de relationele warboel binnen de familie Muisje zelf. De werkelijkheid komt niet meer ter sprake.

De Muisjes, opgezet als divertissement voor toneelspelers aan het eind van het seizoen, liet zich vorig seizoen al kennen als een grotesk soort volkstoneel waarin de persiflerende elementen en de poging tot satirisch realisme elkander danig in de weg zaten. Hoe kon men in de emotioneel bedoelde passages, als de rest zo kluchtig was aangedikt, nog in deze mensen geloven? Deel twee gaat nog heel wat stappen verder - de handeling slingert zich als een dronkeman heen en weer tussen het melodrama (“Je vader zal je vader doden!”), de farce (“Dikke dekhengst!”), het Albee-huwelijk (“Hoe je mij stelselmatig vernederd hebt, gedegradeerd tot moeder en huishoudster”), een beetje gothic horror en een uitgesponnen in joke over het feit dat Mimi Kok dit seizoen de moederrol heeft overgenomen van Nelly Frijda. En als dat nu allemaal nog maar met enig raffinement was gedaan, maar nee: de geweldsexplosie is ver vantevoren aangekondigd en de vermomming, waar alle personages intuinen, is voor het publiek vanaf het eerste moment zo doorzichtig als wat.

Alleen een uitgelezen keurkorps van komediespelers zou er heel misschien, onder een straffe regie, nog iets van hebben kunnen maken. Als regisseur moest Gees Linnebank het echter stellen met een groep acteurs van uiterst ongelijk niveau, waarop hij geen greep kon krijgen. Ze doen maar wat; de één houdt manhaftig vol dat hij een volwaardig personage speelt, de ander legt zich al bij voorbaat chargerend neer bij de ongeloofwaardigheid van dit malle verzinsel.

Een jaar geleden werd De Muisjes aangekondigd als een trilogie. In het programmaboekje voor deel twee wordt evenwel over een derde aflevering niet meer gerept.

    • Henk van Gelder