Wolters Kluwer verwacht winst op recordhoogte

AMSTERDAM, 16 APRIL. Bestuursvoorzitter ir. W. Ververs verwacht dat de netto winst van uitgever Wolters Kluwer dit jaar nog sneller zal stijgen.

In het afgelopen jaar was Wolters al koploper onder de uitgevers met 17 procent stijging van de winst per aandeel. Dit jaar verwacht Ververs een stijging met 20 procent.

Ververs wil dit jaar vijf procent groei halen met "kralen rijgen': het acquireren van kleinere ondernemingen met 10 à 30 miljoen gulden omzet. Grote vissen voor Wolters Kluwer uit de afgelopen jaren, het Amerikaanse J.B. Lippincott met 200 miljoen gulden omzet en de Italiaanse Ipsoa met 170 miljoen gulden, verwacht Ververs dit jaar niet te vangen.

“Ik kijk met misschien kinderlijke blijheid die volwassen mensen niet misstaat op 1991 terug”, aldus Ververs. Hij is zo tevreden omdat de spreiding van het bedrijfsresultaat gelijkmatig verdeeld is over de wereld. “Dat duidt op succesvolle internationalisatie”, aldus Ververs.

Het afgelopen jaar was ook een aardige testcase hoe gevoelig Wolters Kluwer is voor een neergaande conjunctuur: “De terugval op de Britse en Nederlandse markt heeft ons slechts drie miljoen gulden (van de 214 miljoen gulden netto-winst red) gekost”, aldus Ververs.

Het proces van het afstoten van minder renderende activiteiten zal dit jaar vertragen, aldus Wolters Kluwer. Het concern behaalt nu nog een omzet van 100 à 125 miljoen omzet uit kernactiviteiten, aldus Ververs. Vorig jaar is nog computerhandel Trident, een belang in de Oostelijke Dagbladencombinatie en in de Boekhandelsgroep verkocht. In de boekhandelsgroep met bedrijven als Scheltema in Amsterdam, Scholtens in Groningen, Donner in Rotterdam en Broese Kemink in Utrecht behoudt Wolters Kluwer overigens een strategisch belang van 33 procent.

Nu staan nog op de nominatie voor verkoop Samson-Sijthoff grafische bedrijven in Alphen aan den Rijn, De IJsselsteinse mappenfabrikant IMAS, Parks Bookshop in Londen en het Amerikaanse Aspen. Over die laatste onderneming toonde zich Ververs enthousiast. De onderneming maakt grote databanken die juristen in de rechtszaal kunnen raadplegen omdat de Amerikaanse processen zo complex zijn geworden dat ze niet in dossiers zijn aan te slepen. “Aspen is een winstgevend bedrijf, maar we voelen dat het van ons afdrijft. We willen het ook verkopen, omdat er in Amsterdam maar een paar mensen over zijn die nog verstand van die business hebben.”

Ververs wil de resultaten van Wolters Kluwer verder verbeteren door de bankschuld te verminderen. De schuld is de voornaamste oorzaak dat Wolters Kluwer ondanks een slechts gradueel lager bedrijfsresultaat 172 miljoen gulden minder netto winst boekt dan concurrent Elsevier. Ververs: “Wij willen het bedrijfsresultaat dichter bij de netto winst brengen. In toenemende mate zullen wij acquisities uit de kasstroom financieren. Eind dit jaar hebben wij 100 miljoen gulden in kas. Wanneer er toch vermogen aangetrokken moet worden voelt Ververs niet voor een aandelenemissie. Hij wil dan net als afgelopen zomer een convertibele obligatielening uitschrijven. Ververs wilde nog niet zeggen of dit jaar opnieuw een obligatielening nodig is.