Winnie Mandela geeft functie in ANC op

JOHANNESBURG, 16 APRIL. Winnie Mandela is gisteren afgetreden als hoofd van de afdeling welzijn van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Twee dagen eerder had ANC-president Nelson Mandela aangekondigd dat het echtpaar uiteengaat.

Op een persconferentie in Johannesburg ontkende een hevig geëmotioneerde Winnie Mandela dat zij haar baan opzegt wegens de nieuwe beschuldigingen over haar betrokkenheid bij de moord op de 14-jarige Stompie Seikei en de arts Abu-Baker Asvat in 1989. Zij verklaarde dat zij het ANC heeft gevraagd haar van de functie te ontheffen omdat de “lastercampagne” de beweging, haar echtgenoot en haarzelf in een moeilijke positie heeft gebracht.

Winnie Mandela blijft vooralsnog lid van het hoofdbestuur van het ANC. Het dagelijks bestuur van de beweging prees gisteren haar beslissing als “een moedig initiatief dat zij in het belang van de organisatie heeft genomen”. Het bestuur verklaarde dat Winnie niet onder druk is gezet, maar Zuidafrikaanse kranten melden dat Winnie voor de keus is gezet ontslag te nemen of ontslagen te worden.

In een voorgelezen verklaring betuigde zij haar trouw aan het ANC. “Ik heb deze stap gezet omdat die in het belang is van het ANC, dat ik zal blijven steunen tot het eind van mijn leven.” In een verwijzing naar de echtscheiding zei ze: “Mijn echtgenoot is altijd het middelpunt van mijn leven en liefde geweest gedurende ons huwelijk en dat zal zo blijven.”

In reactie op de nieuwe beschuldigingen verklaarde Winnie Mandela: “Ik heb altijd volgehouden onschuldig te zijn. Er loopt een hoger-beroepszaak. Mijn verzoek om de zaak aan de rechter over te laten is niet alleen genegeerd, maar heeft het verlangen aangewakkerd van hen die mij willen vernietigen en het ANC in diskrediet willen brengen.” Ze weigerde vragen te beantwoorden.