Webber koopt Canaletto

LONDEN, 16 APRIL. De Britse componist Andrew Lloyd Webber (bekend van onder meer de popopera Jesus Christ Super Star) heeft gisteren voor ruim tien miljoen Britse pond een schilderij van Canaletto op een Londense veiling van Christie's gekocht.

Het schilderij The Old Horse Guards, Londen, from St James Park blijft daardoor in Groot-Brittannië. De prijs is een record: het is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van deze schilder is betaald. Een vroeg doek van Rembrandt daarentegen bleef onder de vraagprijs en is in opdracht van de verkoper door het veilinghuis opgehouden.

Canaletto's doek uit 1749 is een Londens stadsgezicht, geschilderd kort nadat de schilder in Londen was aangekomen om daar een exclusieve Britse klantenkring op te bouwen. Hij verbleef er tot 1755 om vervolgens terug te keren naar Venetië. Het schilderij werd destijds gekocht door John Robartes, graaf van Radnor, die de kleine krante-advertentie had gelezen waarin Canaletto het te koop aanbod.

Voor Rembrandts "Daniel en Cyrus', een van de weinige vroege doeken die nog in particuliere handen zijn, moest de veilingmeester afkloppen op 21 miljoen gulden, een bedrag waar de verkoper geen genoegen mee nam. Het werd in 1633 geschilderd en via de Amsterdamse kunsthandelaar Pieter Croon kwam het in handen van een 17de-eeuwse Britse acteur.