Wall Street en dollar stuwen beurs naar record

AMSTERDAM, 16 APRIL. Het tweede achtereenvolgende koersrecord op Wall Street en een hogere dollar stuwde de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs naar het hoogste niveau dit jaar. Ook de omzetten waren hoger dan de laatste tijd gebruikelijk.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs boekten vanmorgen nieuwe recordhoogtes voor dit jaar. De meeste aankopen op de effectenbeurs waren gerelateerd aan de activiteiten op de optiebeurs. Daar liepen vandaag de april-series van de opties af.

De EOE-index, die gisteren 3,14 punten hoger sloot op 310,21, was omstreeks het middaguur bijna één punt hoger. Handelaren zeiden dat de koersen mede werden gestimuleerd door het tweede achtereenvolgende record op Wall Street en de aanhoudende sterkte van de dollar. Maar de belangrijkste invloed kwam van de optiebeurs waar market makers "mandjes' aandelen kochten. Hiermee werden short posities afgedekt. Handelaren schatten het aandeel van de optiebeurs in de beursomzet vandaag op 60 tot 70 procent.

Tegen het einde van de ochtend stokte de opmars van de koersen. Handelaren zeiden dat binnenlandse beleggers op dit niveau verkooporders gaven, die grotendeels werden opgepikt door buitenlandse beleggers.

De Amerikaanse dollar boekt vandaag verdere winst op de Europese wisselmarkten. In Amsterdam stond de dollar om 10.00 uur op 1,8690 gulden na een slotkoers van 1,8605 woensdag. In New York was de koers woensdagavond gestegen tot 1,8715 gulden.

De stijging die al enkele dagen achtereen aanhoudt, houdt verband met het embargo tegen Libië. Dergelijke spanningen zorgen vrijwel altijd voor een stijging van de dollarkoers. Handelaren waren verder in afwachting van de bekendmaking van de Amerikaanse handelscijfers. De omzetten op de valutamarkten waren niet groot in verband met de komende feestdagen.

Van de hoofdfondsen boekte Hoogovens enige koerswinst. Daf zette het herstel voort en uitgever VNU was in herstel. Elsevier trok de opgaande lijn door.

Unilever trok aan en Koninklijke Olie won enig terrein. Deze twee grootste fondsen werden gestimuleerd door koersstijgingen in New York en de hogere dollar. DSM werd ex 2,70 gulden dividend verhandeld. Het slotdividend van 5,35 in aanmerking nemend, boekte het aandeel enige winst. De koers van het chemieconcern steeg gisteren 3,20 gulden. De cijfers van Amev werden niet gunstig geïnterpreteerd en het aandeel moest nog verder terug.

Op de lokale markt kelderde Koppelpoort. Van Dorp ging achteruit en Blydenstein moest ook terug. Hoger lagen enkele papierfondsen. Crown Van Gelder werd duurder en KNP boekte eveneens koerswinst.

Op de parallelmarkt lag Van Melle lager aangeboden. Kühne en Heitz moest ook terug.

NEW YORK Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zich van een zeer zonnige kant laten zien. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 47,63 punten om te sluiten op 3353,76 punten, hetgeen voor de tweede achtereenvolgende dag een record betekende. Dinsdag was het beursgemiddelde al met ruim 38 punten omhoog gegaan. De omzet kwam gisteren uit op 211 miljoen aandelen.

De handel ging voortvarend van start. Het enthousiasme van dinsdag was nog volop aanwezig en de bedrijfswinsten die gisteren werden bekendgemaakt - onder meer die van Coca-Cola en CBS - vielen alleszins mee. Voordat de reeks van financiële gegevens uit het Amerikaanse bedrijfsleven loskwam was er nog de nodige terughoudendheid te bespeuren onder de beleggers, maar die lijkt nu geheel te zijn verdwenen. De in de middag bekendgemaakte groei van de industriële produktie in de VS met 0,2 procent beïnvloedde de handel niet.

LONDEN De effectenbeurs van Londen ging voortvarend van start na het tweede achtereenvolgende record dat Wall Street woensdag boekte. Kort na de opening stond het Financial Times-gemiddelde van honderd fondsen op een winst van ongeveer dertig punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenbeurs begon vanochtend in het licht van het vertrouwen dat Wall Street gisteren uitstraalde, weliswaar met een positieve stemming, maar liet zich niet verleiden door het nieuwe koersrecord in de VS. Het Dax-30 gemiddelde steeg bij de opening met slechts enkele punten. De meeste aandelenkoersen wijzigden zich nauwelijks. Na een half uur handel wees het koersgemiddelde met 1.745,70 nauwelijks 2 punten meer aan dan het slot van gisteren. Later werd nog wel een niveau van 1.747 gemeten, maar de stemming bleef terughoudend.

TOKIO De beurs van Tokio kon een minieme stijging laten aantekenen. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 11,75 punten tot 17.959,76 punten.