Verkiezingen Iran: tweede ronde 8 mei

TEHERAN, 16 APRIL. In de eerste ronde van de Iraanse verkiezingen zijn 135 kandidaten direct in het parlement gekozen, van wie verreweg de meesten aanhangers zijn van de pragmatische lijn van president Rafsanjani of een onafhankelijke positie innemen. De overige 135 zetels moeten in de tweede ronde worden verdeeld, die 8 mei wordt gehouden. Dat is vandaag officieel meegedeeld in Teheran.

Vertegenwoordigers van de radicale factie hebben tot dusverre niet meer dan ongeveer tien procent van de zetels bemachtigd. Verwacht wordt echter dat hun aandeel in de tweede ronde nog wel wat zal stijgen. Het parlement werd door de radicale factie gedomineerd.

Volgens de autoriteiten bedroeg de opkomst ongeveer 65 procent. Dat is een schatting, omdat er geen kieslijsten bestaan. De opkomst in Teheran werd op 42 procent geschat. De schatting van de autoriteiten botste met die van het Iraanse verzet, de Mujahedeen-Khalq, die de opkomst op nog geen 10 procent heeft geschat, als direct gevolg van haar boycot-oproep. De radicale krant Salam zat er ongeveer tussenin. Het blad schreef dat in Teheran maar 1,7 miljoen stemmen waren uitgebracht, circa 30 procent van het maximaal mogelijke.

Salam trok daar meteen de conclusie uit dat de regering helemaal geen meerderheid van de bevolking achter zich heeft, zoals vice-president Ataollah Mohajerani in de krant Ettelaat schreef. De autoriteiten kunnen immers niet aanspraak maken op de steun van de mensen die niet stemden, aldus Salam.