Venezuela breekt met Peru

CARACAS/LIMA, 16 APRIL. Venezuela heeft gisteren de diplomatieke betrekkingen met Peru verbroken uit protest tegen de opschorting van de grondwet en de ontbinding van het parlement door de Peruaanse president Fujimori.

De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken, Calderon Berti, heeft dit gisteren bekendgemaakt, kort na zijn terugkeer van de conferentie die de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) maandag aan Peru wijdde. De OAS heeft gezegd Fujimori's machtsgreep te “betreuren”, maar geen collectief besluit genomen over economische of andere sancties tegen Peru.

Volgens Calderon was Fujimori's manoeuvre “een staatsgreep met de president als hoofdpersoon”. Als argument voor zijn machtsgreep gebruikte Fujimori de beschuldiging dat de volksvertegenwoordiging corrupt zou zijn. De groep militairen die in februari de Venezolaanse president Pérez bijna wist af te zetten, beschuldigde de Venezolaanse poilitiek eveneens van corruptie. Pérez zou tevens goed bevriend zijn met de Peruaanse oppositieleider en oud-president Alan Garcia. De Peruaanse regering heeft Garcia, die sinds de machtsgreep van vorige week is ondergedoken, gisteren een proces in het vooruitzicht gesteld wegens verboden wapenbezit. Hij zou daarvoor vijftien jaar celstraf kunnen krijgen.

De Verenigde Staten hebben gisteren een twintigtal militaire adviseurs teruggetroken uit Peru, maar maakten bekend dat ander personeel in Peru gestationeerd zal blijven. Het zou gaan om 25 agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA en zo'n 100 anderen, onder wie radaroperateurs die illegale transporten moeten waarnemen vanuit de Alta Huallaga-vallei, het centrum van de Peruaanse coca-produktie. (UPI, Reuter)

Foto: Hoewel opiniepeilingen in Peru nog steeds grote steun te zien geven voor de anti-democratische maatregelen van president Fujimori, hielden tegenstanders gisteren een demonstratie in de hoofdstad Lima, waarbij de politie een waterwerper inzette. (Foto AP)