TRUFFEL-ONTBIJT

De prijs van truffels in aanmerking genomen, is dit een ontbijt voor zo'n speciale gelegenheid als een doezelige paasmorgen.

Hebt u eenmaal zo'n kleinood aangeschaft, stop hem dan voor één of twee dagen in een kom met eieren. Dwars door de schaal heen zullen de eieren het unieke aroma absorberen. U kunt de truffel ook in een potje met Arborio-rijst (Italiaanse rijst voor risotto) doen voor hetzelfde effect. Dit recept is afkomstig van een Piemontese wijnhandelaar die het zich kan permitteren regelmatig de dag zo smaakvol te beginnen.

Voor 4 personen

Voor de Bagna Cauda:

6 grote tenen knoflook, gepeld

1 glas melk (of genoeg om de knoflook te bedekken)

10 ansjovisfilets

2 eetlepels crème fraiche

Eveneens benodigd:

8 grote viergranen-eieren

4 eetlepels olijfolie

1 witte Alba-truffel (Tuber magnatum) van 50-60 gram, of een zwarte truffel van hetzelfde gewicht, schoongeborsteld

8 sneetjes stevig witbrood, voor toast

Maak eerst de Bagna Cauda. Doe de tenen knoflook in een pan met de melk en laat circa 20 minuten op een laag vuur sudderen tot de knoflook zacht is. Voeg de ansjovis toe en roer alles tot de filets gesmolten zijn. Neem de pan van het vuur en doe het mengsel door een zeef. Roer er de crème fraiche door en zet het weg.

Maak individuele porties. Splits twee eieren en zorg dat de dooiers niet breken. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine antikleef koekepan. Doe de eiwitten in de hete olie en draai het vuur onmiddellijk laag. Laat het wit stollen en schep er dan een kwart van de Bagna Cauda over. Voeg de dooiers voorzichtig toe, leg een deksel op de pan en laat nog even kort bakken. De dooiers moeten warm, maar niet doorbakken zijn.

Serveer de eieren op warme toost en garneer ze met een kwart van de zeer dun geschaafde of gesneden truffel.

    • Kim Maclean