The Wall Street Journal

Eén van middelen waarmee Gaddafi zich tegen sancties van de Verenigde Naties beschermt is, ironisch genoeg, zijn eigen idiotie.

Leiders die hun eigen nationale economie rechtstreeks de afgrond in voeren, zoals Gaddafi drieëntwintig jaar lang heeft gedaan, hebben weinig te vrezen van economische sancties. Wat kunnen sancties je nog afnemen als je al middenin je zelfgecreëerde puinhoop zit?

Libië is volgens de statistieken van de Wereldbank één van de weinige landen die zich onderscheiden door een negatieve groei voor de periode 1965-1989. En van deze selecte groep gaat het verval van Libië, met een jaarlijkse daling van drie procent, het snelst.

(...) Als het de Verenigde Naties ernst is, zouden ze tot een embargo moeten overgaan van de Libische olie, waar het land vrijwel al zijn inkomsten aan ontleent. Tot die tijd zal Gaddafi waarschijnlijk gewoon op zijn mestvaalt blijven zitten en zijn verwensingen blijven schreeuwen naar het Westen.