Surinaamse minister van justitie kondigt conferentie over drugs aan

ROTTERDAM, 16 APRIL. In Suriname zal nog dit jaar een grote, internationale conferentie worden georganiseerd over mondiale samenwerking bij de aanpak van de cocaïnehandel.

Dit kondigde de Surinaamse minister van justitie en politie S.K. Girjasing vanmorgen aan op een symposium aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Girjasing zei dat de drugshandel Suriname “in een wurggreep” heeft. “De mafia is geïnfiltreerd in het overheidsapparaat en bezoedelt internationaal het imago van Suriname.”

Suriname vroeg de eveneens aanwezige Nederlandse minister van justitie Hirsch Ballin om meer hulp bij de aanpak van de drugshandel. “Er is meer nodig dan alleen ambtelijke en informele gesprekken”, aldus Girjasing. Suriname wil van Nederland betere bewapening van de narcotica-brigade en een regelmatige training van Surinaamse agenten in Nederland.

Girjasing noemde het van wezenlijk belang dat het in 1982 opgeschorte rechtshulpverdrag tussen Suriname en Nederland zo snel mogelijk weer in werking treedt. Zonder informatie-uitwisseling, strafrechtelijke samenwerking en de mogelijkheid van het onderling uitleveren van verdachten kan de strijd tegen het Surinaamse drugskartel volgens Girjasing nooit worden gewonnen.

Hirsch Ballin zegde vanochtend toe dat “op korte termijn” waarschijnlijk een “geclausuleerd” rechtshulpverdrag in werking kan treden. Justitie denkt vooral aan samenwerking op het gebied van drugsbestrijding maar wil waterdichte afspraken dat uit te wisselen informatie niet in handen komt van de drugsmafia.

Beide bewindslieden gaven ook de wens te kennen regelingen te treffen die het in beslag nemen van met drugshandel verkregen vermogen moet vergemakkelijken. Hirsch Ballin vertrekt voor besprekingen over onder andere dit onderwerp maandag naar de Verenigde Staten.

Foto: De Surinaamse minister van justitie en politie S.K. Girjasing staat journalisten te woord tijdens een symposium over drugsbestrijding vanmorgen aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Links minister Hirsch Ballin van justitie. (Foto NRC Handelsblad/ Leo van Velzen)