Staking bij Caterpillar na vijf maanden ten einde

HINSDALE, 16 APRIL. Aan de vijf maanden durende staking bij het Amerikaanse machineconcern Caterpillar is een eind gekomen. De duizenden stakers, aangesloten bij de vakbond United Auto Workers (UAW), gaan onder de voorwaarden van het laatste werkgeversaanbod weer aan de slag. Caterpillar heeft toegezegd geen vervangers in dienst te nemen. Omdat de bonden het niet eens zijn met dat bod, worden de onderhandelingen tussen UAW en Caterpillar onder leiding van de federale overheid volgende week voortgezet.

Het conflict, dat was uitgegroeid tot een prestigestrijd tussen de grootste vakbond en een van de grootste Amerikaanse bedrijven, ging over het afsluiten van een nieuwe CAO. De UAW wilde een overeenkomst die was gemodelleerd naar die met Deere & Co., net als Caterpillar een belangrijke producent van zware industrie- en landbouwmachines. Amerikaanse bonden sluiten het liefst CAO's voor een hele bedrijfstak af, zodat in het geval van een conflict alle leden kunnen worden gemobiliseerd.

Caterpillar heeft steeds volgehouden dat het bedrijf zich de eisen van de UAW niet kan permitteren. De vakbondsleden kunnen nu rekenen op een loonsstijging van 1,45 dollar per uur gedurende drie jaar, een tegemoetkoming in de ziektekosten en behoud van werk voor de komende zes jaar.

Waarschijnlijk zal hier bij de komende onderhandelingen weinig meer in veranderen. De verwachting is ook dat UAW geen nieuwe staking zal uitroepen. Het lijkt erop alsof zowel Caterpillar als de UAW er op uit zijn het conlict als een nachtkaars te laten uit gaan. Toch is Caterpillar als morele winnaar uit de strijd gekomen en steeg de koers van het aandeel op Wall Street gisteren bijna 10 procent.

De eerste werknemers die zich gisteren aan de fabriekspoort meldden, mochten overigens nog niet naar binnen. Caterpillar deelde mee dat de werknemers bericht krijgen wanneer ze weer kunnen komen. (AP)