Schandvlek voor Short in partij tegen Karpov

LINARES, 16 APRIL. Nigel Short heeft gisteren de derde partij van zijn kandidatenmatch tegen Anatoli Karpov, die dinsdag was afgebroken, niet kunnen winnen. Na 94 zetten werd het remise. De stand is nu 2-1 voor Karpov.

Een zware slag voor Short, erger dan zijn nederlaag in de eerste partij. In tijdnood een ingewikkelde stelling verknoeien, het kan gebeuren, maar een duidelijk gewonnen afgebroken partij remise laten worden, dat mag niet. Het is een schandvlek, niet alleen voor Short, maar ook voor zijn secondantenteam.

Een Nederlandse journalist merkte gistermorgen tegen secondant Michael Stean op, dat de analyse van de afgebroken stelling waarschijnlijk niet moeilijk was geweest. Stean glimlachte en bevestigde het. Alles was in orde. Hadden ze het maar wat minder licht opgenomen. Vier zetten na de hervatting maakte Short al een ernstige fout. Hij miste een snelle en duidelijke winst. Die winst hadden hij en zijn team bij de analyse moeten vinden, voordat de partij hervat werd.

De zet die Short speelde, gaf de winst nog niet definitief weg, maar nu moest hij er zwaar voor vechten. Een uur later maakte Short, misschien geschokt door de onverwachte tegenstand die hij moest overwinnen, nog een ernstige fout en toen kon Karpov een toreneindspel bereiken dat remise was. Toevallig had Karpov precies hetzelfde eindspel een jaar eerder op hetzelfde podium in Linares tegen Joesoepov gehad, toen als aanvaller, nu als verdediger.

Karpov komt grote lof toe voor de manier waarop hij zich verdedigde. Hij stond verloren, maar hij vocht om ieder centimetertje grond en wist door een perfecte coördinatie van zijn paar stukken werkelijk wonderen te verrichten. Hij heeft de eerste partij met geluk gewonnen en de derde met nog groter geluk remise weten te houden, zou je kunnen zeggen. Het kan ook anders worden gezien. Wat als het omgekeerd was geweest, als Karpov de stelling van Short had gehad in de afgebroken stelling en als Short zich had moeten verdedigen. Dan was Short kansloos geweest. Karpov moet het de laatste jaren inderdaad vaak van "geluk" hebben, maar hij maakt zijn geluk wel zelf.

    • Hans Ree