Rechtbank: geen schadevergoeding IRA-verdachten

ROERMOND, 16 APRIL. Twee van de vier IRA-verdachten, Sean Hick en Gerard Harte, die werden vrijgesproken van een dubbele moord in Roermond op 27 mei 1990, krijgen geen schadevergoeding voor de tijd dat zij in voorarrest hebben gezeten.

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Roermond vandaag besloten. Er wordt in voorkomende gevallen 100 tot 200 gulden betaald voor elke dag die ten onrechte in voorarrest is doorgebracht. De twee zaten ruim een jaar in in de cel, voor het grootste deel in strenge afzondering, hetgeen gewoonlijk tot een extra vergoeding leidt. Hick werd zowel door de rechtbank als het gerechtshof vrijgesproken van de aanslag in Roermond waarbij de Australiërs Nick Spanos en Stephan Melrose om het leven kwamen. Ook werd niet bewezen verklaard dat Hick lid was van een misdadige organisatie. Harte werd door de rechtbank in Roermond als enige veroordeeld tot achttien jaar maar in hoger beroep vrijgesproken.