Raad Amsterdam stemt in met bouw multifunctioneel stadion

AMSTERDAM, 16 APRIL. Een meerderheid vam de Amsterdamse gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met de bouw van een multifunctioneel stadion en de bijbehorende parkeergarage over de Burgemeester Stramanweg in Amsterdam Zuid-Oost. De bouw van het nieuwe stadion moet in 1996 voltooid zijn. De raad wil de sloop van het Olympisch stadion uitstellen in afwachting van het gereedkomen van de nieuwe sportaccommodatie.

De verantwoordelijke wethouder L. Genet kreeg gisteren het groene licht voor de bouw op voorwaarde dat de gemeentelijke bijdrage aan het stadion de zestig miljoen gulden niet zal overschrijden. Voorts moet de KNVB schriftelijk garanderen dat jaarlijks minimaal twee interlands in het stadion worden gespeeld. Amsterdam wil in augustus 1993 met de bouw van het nieuwe stadion beginnen.

Het stadion - met 50.000 zitplaatsen en uitschuifbare overkapping - zal 200 miljoen gulden kosten. Behalve de zestig miljoen gulden bijdrage van de gemeente, levert de voetbalclub Ajax een bijdrage van twintig miljoen gulden in de vorm van aandelen. Een verdere uitgifte van aandelen moet nog eens vijfentwintig miljoen gulden opbrengen. Vijf bedrijven leveren dertig miljoen gulden. Het Rijk zou twaalf miljoen gulden aan het stadion willen bijdragen. De resterende vijfenvijftig miljoen gulden wordt gefinancierd met leningen van banken.

De bijbehorende parkeergarage, het zogenaamde transferium, moet 63 miljoen gulden kosten. In de begroting voor de parkeergarage ontbreekt nog een dekking van twintig miljoen gulden. Amsterdam verwacht dit tekort met overheids- en parkeergelden te kunnen dekken. Het transferium moet onder meer gaan dienen als overstapplaats voor automobilisten die via de metro naar de Amsterdamse binnenstad reizen. De parkeerplaats biedt ruimte aan 2500 auto's.

Als de gemeenteraad haar zin krijgt, mag voetbalclub Ajax tot 1996 van het Olympisch Stadion gebruik blijven maken. De club is bereid een kleine twee miljoen gulden te investeren in een beperkte opknapbeurt van het oude stadion.

De beslissing over de sloop valt onder de bevoegdheid van de stadsdeelraad Zuid. Het stadsdeel is een voorstander van snelle sloop. Op het terrein van het Olympisch stadion wil de deelraad 1300 huizen bouwen.

Eind juni wordt bekend of het ministerie van WVC het Olympisch Stadion op de monumentenlijst plaatst. De deelraad Zuid heeft een beslissing over de sloop opgeschort in afwachting van het besluit van het ministerie. Indien het stadion op de lijst wordt geplaatst betekent dit overigens nog niet dat er geen vergunning voor de sloop kan worden afgegeven.