Prijs op hoofd Surinaamse minister

ROTTERDAM, 16 APRIL. Uit vrees voor een aanslag door leden van de Algerijnse onderwereld uit Rotterdam is de Surinaamse minister van justitie S.K. Girjasing vandaag door honderd politiemannen beveiligd.

De Surinaamse minister en zijn Nederlandse collega Hirsch Ballin spraken vandaag op een symposium in Rotterdam over de drugsbestrijding. Volgens welingelichte justitiële bron heeft de politie een opdracht tot liquidatie van Girjasing en zijn politiechef Ch. Santokhi onderschept. Het initiatief voor de aanslag komt van de onlangs aan Nederland overgedragen Surinaamse cocaïnehandelaar Wensley S. die, na eerder te zijn ontsnapt, een straf van twaalf jaar uitzit. Wensley heeft vanuit het huis van bewaring “enige tienduizenden guldens” in het vooruitzicht gesteld voor een succesvolle aanslag, aldus bij de beveiliging betrokken personen.

Wensley is vorige maand via een smoesje Suriname uitgezet. Hij werd zogenaamd opgehaald voor verhoor en vervolgens onmiddellijk op het vliegtuig gezet naar Nederland als ongewenste vreemdeling. Hij heeft toen al Santokhi toegevoegd dat deze bij zijn huidige bezoek aan Nederland zou worden gedood.

Bezoekers aan het symposium op de Erasmusuniversiteit moesten voor het betreden van de zaal detectiepoortjes passeren. Bij de beveiliging werd een helikopter ingeschakeld. Ook in de collegezaal stonden agenten geposteerd. De Surinaamse gasten werden met kogelvrije auto's aan- en afgevoerd.