Prestaties O-Europa mager; Wereldbank: stijgende groei in Derde Wereld

WASHINGTON, 16 APRIL. De economische groei in de Derde Wereld zal in de jaren '90 aantrekken. De landen van Midden- en Oost-Europa blijven zwakke prestaties leveren. Dat staat in een rapport van de Wereldbank dat vandaag is gepubliceerd.

De ontwikkelingslanden komen op 4,9 procent per jaar, na een gemiddelde van 3,2 procent in het vorige decennium. De jaren '80 zijn zeker voor Afrika vaak betiteld als een verloren decennium. In veel landen overtrof de groei van de bevolking die van de economie, waardoor het inkomen per hoofd van de bevolking verminderde. Ook de eerste twee jaar van dit decennium begonnen slecht voor de ontwikkelingslanden: voor het eerst in een kwart eeuw daalde het inkomen per hoofd van de bevolking. Voor de rest van de jaren '90 voorziet de Wereldbank, 's werelds belangrijkste kredietverlener, echter hoopvolle tekenen.

De voormalige Oostblok-landen komen in de jaren '90 niet verder dan een economische groei van gemiddeld 1,9 procent per jaar.

De Wereldbank baseert haar optimisme op de economische hervormingen in ontwikkelingslanden. Ook de export kan een belangrijke economische motor zijn. De exportprestaties zijn echter weer afhankelijk van het interne beleid, meer dan van de handelsbeperkingen die het Westen oplegt, zo meent de Wereldbank. De bank heeft uitgerekend dat het verminderen van de exportbelemmeringen met de helft zou leiden tot een groei van de export met 50 miljard dollar.

Oost-Azië blijft de regio met de grootste economische groei. De Wereldbank gaat uit van een gemiddelde groei van 7,1 procent dit decennium tegen 7,9 procent in de jaren '80. Voor Zuid-Azië wordt een groei van 5,0 procent verwacht, het Midden-Oosten en Noord-Afrika volgt met 4,5 procent.

Latijns-Amerika overtreft de jaren '80 ver met een gemiddelde van 4,2 procent. Het vorige gemiddelde bedroeg slechts 1,6 procent. De Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara sluiten de rij met een gemiddelde van 3,5 procent na 2,1 procent in de jaren '80. (ANP, AP)