Peugeot-Citroën winst 40 pct lager

De sterk teruglopende personenautoverkoop in met name Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje heeft bij de Franse autoproducent PSA (Peugeot-Citroën) een forse winstdaling van veertig procent veroorzaakt.

PSA, na Volkswagen en Fiat het grootste autoconcern van Europa, boekte vorig jaar een winst van 5,5 miljard franc (1,8 miljard gulden) tegen 9,26 miljard franc (3,05 miljard) in 1990.

PSA verkocht vorig jaar 2,06 miljoen auto's, 6,2 procent minder dan in 1990. De omzet was met 160,2 miljard franc (52,8 miljard gulden) vrijwel onveranderd. In de tweede helft van vorig jaar was er sprake van een opleving in de verkoop, mede dank zij de introductie van de nieuwe modellen Citroën ZX en Peugeot 106. Het dividend is verlaagd van zestien tot dertien franc per aandeel. Peugeot noemde 1991 een moeilijk jaar en gaat er van uit dat de nieuwe modellen zullen bijdragen aan het herstel van de autoverkoop.