"Om Monaco te verslaan heb je elf goede spelers nodig'

ROTTERDAM, 16 APRIL. Feyenoord vuurde in de tweede helft tegen L'Association Sportive de Monaco in uiterste wanhoop twee schoten op het doel van de tegenstander af en beide mondden uit in treffers omdat keeper Jean-Luc Ettori de ballen niet kon vasthouden. Dus was er na de eervolle uitschakeling (2-2, volgens de reglementen voldoende voor Monaco na de 1-1 in het eerste duel) bij de Rotterdammers sprake van enige spijt dat men de achilleshiel van de rijke bezoekers niet meer had beproefd.

Monaco-trainer Arsene Wenger sprak na afloop met een diepe zucht over “een van de langste wedstrijden uit mijn carrière”. En aangezien een winnaar blij en positief behoort te zijn deed hij er het zwijgen toe toen hem naar het twijfelachtige optreden van Ettori werd gevraagd. Het is typerend voor het niveau van de keepers in Frankrijk dat deze 36-jarige ballenvanger - met zijn 1.75 meter te klein voor het topvoetbal - zelfs nog zeventien keer voor de nationale ploeg heeft gespeeld. Gezien de zwakte van de defensie kwam het Monaco gisteravond natuurlijk goed uit dat Feyenoord behoudend speelde. Wenger, een psycholoog, had echter alle begrip voor de taktiek van zijn collega Jansen. “Het is in zo'n situatie waarin Feyenoord verkeerde moeilijk kiezen tussen de aanval of het wachten op de counter.”

Het was op zich begrijpelijk dat Feyenoord voor verdedigen koos. Dat is, zoals al het hele seizoen blijkt, waar de Rotterdammers het beste in zijn. Het kan echter ook worden overdreven. In het eerste half uur werd de bal liefst zestien keer op Ed de Goey teruggespeeld. En het legioen dat zijn ploeg tot de laatste minuut steunde vond het nog prachtig ook. Het getik in de achterhoede werd regelmatig door applaus en gejuich begeleid. Het is wel vragen om problemen. “Dat eerste doelpunt van Monaco kwam niet eens uit een echte kans, maar ze peren 'm er wel in”, voerde Wim Jansen als excuus aan. Volgens de Feyenoord-trainer was het wel degelijk de bedoeling geweest om in de beginfase meer aan te vallen. “Want het is nu eenmaal onmogelijk puur op 0-0 te spelen.”

Dat het desondanks net leek of Feyenoord puur op die uitslag mikte had, aldus Jansen, te maken met de vorm van zijn ploeg. “Een aantal spelers was niet in zijn normale doen. Om een klasseploeg als Monaco te verslaan heb je elf hele goede spelers nodig.” Maar gisteravond speelden alleen De Goey, Metgod, Witschge en Blinker naar behoren, zelfs Bosz reikte niet tot zijn gebruikelijke niveau. Jansen zag zijn elftal met name bij Monaco's tweede doelpunt mistasten. “De bal werd in het centrum van de verdediging in de breedte gespeeld. Dan vraag je dus zelf om moeilijkheden. Monaco is levensgevaarlijk met de counter. Ik heb er vooraf wel honderd keer voor gewaarschuwd.” Zoekend naar een verklaring voor het mindere spel van een deel van het elftal vroeg Wim Jansen zich af of het misschien de nervositeit was geweest.

Verdediger Henk Fräser zei zich juist rustig te hebben gevoeld. “Net zoals tijdens de wedstrijd in Monaco.” De Feyenoorder vond wel dat hij een fout had gemaakt bij de eerste treffer van de Monegasken die vanaf het ereterras in De Kuip door hun staatshoofd Rainier en diens zoon Albert werden gesteund. “Ik raakte die bal niet goed”, herinnerde Fräser zich. “De bal ging omhoog, pech.” Hij bleek er behoorlijk door aangeslagen en daarom zocht hij in de rust in de kleedkamer morele steun bij aanvoerder Metgod. “Op zo'n moment kan ik zo een deur inschoppen”, aldus Fräser. Hij mocht van geluk spreken dat in de tweede helft een zware overtreding van hem op Gnako - per brancard afgevoerd met een zware blessure aan zijn knie - niet werd bestraft door de Zweedse arbiter Larsson. “Hij had mij eerst flink aangepakt. Daarna gaf ik hem een redelijk nette schop. Toen maakte hij kus-geluiden naar me. Ja, dat irriteerde me dus mateloos.”

Volgens Henk Fräser had Feyenoord in de eerste helft te voorzichtig en te afwachtend gespeeld. “Dat hadden we niet afgesproken, maar nu bleek dat we nog niet zo ver zijn als Ajax en PSV. Die ploegen kunnen in de voorhoede veel beter een bal vasthouden.” Het was ook te mooi om waar te zijn dat dit beperkte Feyenoord - in geval van een 0-0 tegen Monaco - met een doelsaldo van drie voor en één tegen in acht Europese duels plus een verlenging de Europa-Cupfinale zou hebben bereikt. Dat is in de 36-jarige historie van het internationale clubvoetbal nog nooit voorgekomen.

“Het moest gewoon een keer misgaan”, constateerde Fräser. Dat dat uitgerekend tegen Monaco gebeurde vond de verdediger begrijpelijk. De Franse ploeg heeft volgens Fräser meer kwaliteit in huis dan alle ploegen waartegen Feyenoord dit succesvolle seizoen speelde. Trainer Wim Jansen bekende bijvoorbeeld dat “zijn hart openging” voor de Liberiaanse spits van Monaco, George Weah, de persoonlijke tegenstander van Fräser.

Jansen feliciteerde ondanks de uitschakeling zijn spelers na afloop. “Ze verdienen een groot compliment. Ze hebben alles gegeven.” Jansen zei “niet echt” teleurgesteld te zijn. “Als je toch ziet waar we een jaar geleden stonden”, herinnerde hij aan de opmerkelijke revival van Feyenoord. “Voor de club is het dit seizoen allemaal perfect gegaan, financieel met name”, constateerde speler Henk Fräser. “Maar wij willen prijzen winnen.” Het zou dan ook wrang zijn indien het leeggespeelde Feyenoord op 10 mei ook de nationale bekereindstrijd tegen Roda JC verliest, want dan blijft de Rotterdamse club met volledig lege handen staan. “Gelukkig hebben we nog even de tijd tot die finale”, aldus Jansen.

Ook buiten het veld ging gisteravond niet alles naar wens bij Feyenoord. De Rotterdamse club liep een aanzienlijk bedrag mis aan tv-rechten van de Fransen. De zender TF 1 had 2,5 miljoen francs (ongeveer 800.000 gulden) geboden voor een rechtstreekse uitzending. Feyenoord-penningmeester Jorien van den Herik nam daar geen genoegen mee. Hij wilde 1,5 miljoen gulden, omdat hij had begrepen dat de Fransen zelf om en nabij de 3 miljoen aan tv- en reclamerechten zouden beuren. Pas gisteravond om tien voor acht meldde zich een vertegenwoordiger van TF 1 bij Van den Herik om de problemen uit te praten. Dat vond de bestuurder te laat. “Ik vond het onwaardig om toen alsnog akkoord te gaan”, aldus de principiële Van den Herik. In Frankrijk werd het duel derhalve niet uitgezonden.

Feyenoord zal via de Europese voetbalunie UEFA onderzoeken of het stappen kan ondernemen tegen Monaco. Het bestuur van de club verscheen dinsdag niet op het officiële ontvangst in Rotterdam uit protest tegen de weigering van Feyenoord op het aanbod van de Franse tv in te gaan. Van den Herik noemt dat “onfatsoenlijk” van Monaco. “Die club behoort zich niet te bemoeien met onze onderhandelingen op commercieel gebied.” Feyenoord zal vrijwel zeker weer door de UEFA worden bestraft vanwege het vuurwerk dat voor het duel tegen Monaco door de supporters werd afgestoken. In de vorige ronde bedroeg de boete 25.000 gulden.

    • Hans Klippus